Syyrian pakolaisten määrä koettelee avustajien voimavaroja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Syyrian pakolaisten määrä koettelee avustajien voimavaroja

Yli 1,5 miljoonaa on paennut Syyriasta naapurimaihin ja määrän pelätään yli kaksinkertaistuvan vuoden loppuun mennessä, arvioi UNHCR.

Syyrian sisällissotaa pakenevien määrän kasvaessa pakolaisten avustaminen vaikeutuu. Kuilu käytettävissä olevien voimavaraojen ja yhä suuremman pakolaisjoukon tarpeiden välillä kasvaa, varoittaa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.

Kuun puoliväliin mennessä yli 1,5 miljoonaa ihmistä on paennut Syyrian naapurimaihin, ja maan sisäisten pakolaisten määräksi arvioidaan yli neljä miljoonaa. Kaikkiaan humanitaarista apua tarvitsevien määrä on YK:n tuoreimpien tietojen mukaan 8,3 miljoonaa, mikä on yli kolmasosa maan asukkaista.

Pakolaisten määrä on ylittänyt aikaisemmin tehdyt arviot. Miljoonan pakolaisen raja ylittyi maaliskuussa, kun oletus oli kesäkuussa. Tällä hetkellä UNHCR:n mukaan 250 000 ihmistä kuukaudessa pakenee Syyriasta. Järjestö on huolestunut kesän kuumuuden myötä lisääntyvistä sairauksista, jotka liittyvät pakolaisleirien vesihuollon ja sanitaation puutteisiin.

Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, vuoden lopussa Syyriasta olisi paennut 3,5 miljoonaa ja heidän lisäkseen sisäisiä pakolaisia olisi 6,5 miljoonaa, arvioi UNHCR:n pääjohtaja António Guterres huhtikuun puolivälissä YK:n turvallisuusneuvostolle.

Samassa turvallisuusneuvoston kokouksessa YK:n humanitaaristen asioiden apulaispääsihteeri Valerie Amos korosti tilanteen vakavuutta ja avustustyön vaikeuksia.

"Samalla kun humanitaarinen tilanne kentällä vaikeutuu, joidenkin äärimmäisen tärkeiden humanitaaristen operaatioiden peruuttaminen on vaarallisen lähellä", Amos sanoi.

Myös erilaiset byrokraattiset esteet aiheuttavat haittaa. Avustusjärjestöjen viisumihakemuksia käsitellään hitaasti, kymmenet tiesulut hidastavat avustuskuljetuksia ja kansalaisjärjestöjen toimilupien määrä on pudotettu alle kolmasosaan aikaisemmasta 110:stä, Amos listasi esimerkkejä.

Apulaispääsihteerin mukaan ensimmäisen vuosipuoliskon aikana sotaa paenneiden avustamiseen tarvittaisiin noin 1,15 miljardia euroa. Tästä noin puolet on saatu kasaan. YK:n humanitaarista apua koordinoiva OCHA onkin varoittanut, että Syyrian humanitaarisessa kriisissä avun tarve on kasvanut nopeammin kuin rahoitus.

YK ja kansalaisjärjestöt aikovat kesäkuussa julkistaa uuden rahoitusvetoomuksen kesäkuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia