Sodat kurittavat lapsia yhä kovemmin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sodat kurittavat lapsia yhä kovemmin

Maailmassa on tällä hetkellä noin 300 000 lapsisotilasta.

(IPS) -- Sotaa käyvissä maissa vammautuu joka vuosi ruumiillisesti ja henkisesti miljoonia lapsia. Tuhannet kuolevat ja esimerkiksi lapsisotilaita on tällä hetkellä noin 300 000. Kuusi miljoonaa lasta on vakavasti haavoittunut tai pysyvästi vammautunut.

Pakolaisena kotimaassaan tai sen naapurissa elää 20 miljoonaa lasta. YK:n kesäkuussa julkaiseman raportin mukaan lasten tilanne ei ole parantumassa vaan pikemminkin käymässä entistä pahemmaksi.

Lapsia myös kidnapataan. Sieppaajana on usein terroristijärjestö, esimerkiksi Boko Haram tai Isis, joka pyrkii osoittamaan vahvuuttaan lasten ja nuorten joukkosieppauksella.

Kidnappaus on usein vasta ensimmäinen ihmisoikeusloukkaus, jonka kohteeksi siepattu lapsi joutuu. Seuraavaksi hänet voidaan pahoinpidellä, raiskata, tappaa tai pakottaa lapsisotilaaksi.

Kun lapsi vapautetaan kidnappaajien kynsistä, palaaminen "normaaliin" elämään edellyttää asiantuntevaa apua ja tukea sekä fyysisten ja psyykkisten vammojen hoitamista. Vastaanottavan yhteisön on ymmärrettävä, että myös sotilaaksi päätynyt lapsi on uhri ja sellaisena häntä on kohdeltava.

Sosiaalinen media on osoittautunut oivaksi tavaksi tiedottaa ja herättää huolta lapsiin kohdistuvista rikoksista. Sen välityksellä esimerkiksi Boko Haramin tekemät lapsikidnappaukset ovat saaneet runsaasti huomiota.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia