Siviilit ovat edelleen konfliktien suurimpia uhreja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Siviilit ovat edelleen konfliktien suurimpia uhreja

Kaupunkialueilla sodittaessa jopa 85 prosenttia kuolonuhreista on siviilejä, arvioi Action on Armed Violence -järjestö.

Siviilit joutuvat edelleen kärsimään kaikkein eniten konfliktien ilmaiskuista ja pommituksista, todetaan Action on Armed Violence-järjestön tuoreessa raportissa.

AOAV:n selvitysten mukaan vuonna 2011 englanninkielisessä mediassa kerrottiin 21 499 siviilin kuolleen räjähtävistä aseista 68 eri maassa. Tämä vastaa 71 prosenttia osuutta kaikista kuolemista. Asuttujen alueiden tilastoja tarkasteltaessa, osuus nousi 85 prosenttiin.

Kranaatinheittimet ja raketit lukeutuvat yleisesti käytettyihin aseisiin, mutta suurin osa siviilikuolemista olivat kuitenkin niin sanottujen improvisoitujen räjähteiden, kuten tienvarsi- ja itsemurhapommien, aiheuttamia, jotka ovat usein osa aseistautuneiden ei-valtiollisten toimijoiden arsenaalia, AOAV:n raportissa todetaan.

Raportin luvut ovat samaa luokkaa kuin järjestön YK:lle esittämässä raportissa viime marraskuussa, jolloin kansainvälisen räjähdysaseverkoston järjestöt vaativat valtioita huomioimaan siviilit aseellisissa konflikteissa.

AOAV:n koordinaattori Thom Nash toivoo, että YK:n turvaneuvosto ryhtyisi toimenpiteisiin nykytilanteen muuttamiseksi. Kyseessä ei ole vain siivilien suojelu asutuilla alueilla Geneven sopimuksen mukaisesti, vaan myös paljon laajempi moraalinen ongelma joka vaati ratkaisemista, hän toteaa.

AOAV:n raportti ilmaisee erityistä huolta muun muassa väkivaltatilanteesta Irakissa yhdysvaltalaisten joukkojen vetäydyttyä maasta. Vaarallisimpien paikkojen joukkoon lukeutuivat myös Pakistan, Afganistan, Libya ja Somalia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia