Sisäministeriö tutkii turvapaikkalainsäädännön muutostarpeita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sisäministeriö tutkii turvapaikkalainsäädännön muutostarpeita

Tavoitteena on, että Suomen lainsäädäntö vastaisi yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän uusia säädöksiä.

Sisäministeriö on aloittanut hankkeen, jonka tarkoituksena on selvittää, mitä muutostarpeita kansallisessa lainsäädännössä on, jotta se vastaisi EU:n uusia turvapaikkalainsäädännön muutoksia. Hankkeen tarkoituksena on, että vaadittavat lakimuutokset astuvat voimaan viimeistään vuonna 2015, kertoo sisäministeriö.

Tulevan kevään aikana ministeriö päättää muutostarpeista direktiiviin, joka määrittelee ketkä voivat saada suojelua EU-maissa. EU päätti uudesta direktiivistä vuoden lopussa, ja kansallisesti sen on astuttava voimaan tämän vuoden lopussa.

Muita direktiivejä, joihin hankkeen aikana mahdollisesti tehdään muutoksia, ovat EU:n yhteisen sormenjälkijärjestelmän soveltaminen sekä niin kutsuttu Dublin II -asetus. Kun EU pääsee direktiiveistä yhteisymmärrykseen, ne otetaan käyttöön myös kansallisilla tasoilla.

Dublin II määrittelee kenen vastuulla on käsitellä EU-alueella jätetty suojeluhakemus ja sen tarkoituksena on lyhentää turvapaikkahakemusten käsittelyaikoja sekä helpottaa sellaisten jäsenvaltioiden tilannetta, joiden turvapaikkajärjestelmään kohdistuu erityisen paljon painetta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on muun muassa todennut, että Kreikan turvapaikanhakujärjestelmässä on vakavia epäkohtia ja se on pahoin ruuhkautunut.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia