Selvitys: Kolme neljäsosaa parlamenttien edustajista on edelleen miehiä – Suomi on ainutlaatuinen poikkeus | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Selvitys: Kolme neljäsosaa parlamenttien edustajista on edelleen miehiä – Suomi on ainutlaatuinen poikkeus

Maailmassa on enemmän naisministereitä kuin koskaan aiemmin. Kehitys on kuitenkin hidasta, sanovat YK:n tasa-arvojärjestö ja Parlamenttien välinen liitto.

Etiopian presidentti ja YK:n pääsihteeri kättelevät, taustalla Etiopian lippu ja YK:n logo

Nainen valtionpäämiehenä on yhä harvinaisuus. Kuvassa Etiopian pääministeri Sahle-Work Zewde sekä YK:n pääsihteeri António Guterres. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo.

Naisten edustus päätöksenteossa kasvaa, mutta poliittinen valta on yhä selvästi miesten käsissä. Noin 24,9 prosenttia kansanedustajista globaalisti on naisia. Alle kymmenesosaa maista johtaa nainen, ja pääministereistä vain 6,2 prosenttia on naisia, selviää YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin ja kansainvälisen Parlamenttien välisen liiton (IPU) tuoreesta selvityksestä.

Suomi erottuu selvityksessä ainutlaatuisena maana: nainen johtaa hallitusta ja lisäksi ministereistä yli puolet on naisia.

“Missään ei ole vielä normi, että maan hallitusta johtaa viisi naista tai että johtajina olisi näin nuoria siinä määrin, mitä meillä on. -- Nyt on varmistettava, että poliittinen johtaminen voi olla tasa-arvoisesti mahdollista myös naisille ja nuorille. Tämä edellyttää, että naiset ja tytöt saavat tasa-arvoisesti koulutusta johtajuudesta ja syrjiviin käytäntöihin ja myös naispoliitikkoihin kohdistuvaan häirintään ja väkivaltaan puututaan”, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas tiedotteessa.

Suomen kansanedustajista naisia on edelleen vähemmistö, 46 prosenttia. Eniten naisparlamentaarikkoja on Ruandassa, Kuubassa, Boliviassa ja Arabiemiirikunnissa, vähintään puolet kaikissa. Nollilla taas ollaan Mikronesian liittovaltiossa, Papua-Uudessa-Guineassa ja Vanuatussa.

Tilastojen mukaan politiikan tasa-arvo on viime vuosina parantunut. Naispuolisten ministereiden osuus on noussut vuosina 2005–2020 14 prosentista 21:een ja on suurempi kuin koskaan aiemmin.

Vielä viime vuonna maita, joissa yli puolet ministereistä oli naisia, oli yhdeksän. Nyt tällaisia maita on jo 14. Niitä ovat Suomen lisäksi muun muassa Espanja, Nicaragua, Kolumbia ja Itävalta.

Samaan aikaan yhdessäkään arabivaltioiden alueen maassa ei ole ollut naista valtionjohtajana. Kehitys onkin IPU:n ja UN Womenin mukaan ollut liian hidasta.

“On mahdotonta ennustaa, milloin naisilla tulee olemaan yhtäläiset mahdollisuudet politiikassa, koska asian suhteen ei ole nähtävissä selvää kehitystä. Ehdottoman selvää kuitenkin on, että nykyiset ponnistelut eivät riitä”, IPU:n puheenjohtaja Gabriela Cuevas toteaa tiedotteessa.

Julkaisun ilmestyminen osuu samaan aikaan, kun arvioidaan sitä, miten YK-maiden vuonna 1995 antama niin sanottu Pekingin julistus toteutuu. Pekingin julistuksessa asetettiin kansainvälinen tavoite myös sukupuolten tasa-arvoisesta edustuksesta poliittisessa päätöksenteossa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia