Sähkökatkot taas arkipäivää Kuubassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sähkökatkot taas arkipäivää Kuubassa

Kuubalaisten elämä helpottuu, kun toukokuusta asti jatkuneiden sähkökatkojen ajat ja kestot aletaan ilmoittaa lehdissä. Ongelmia aiheuttavat polttoainepula ja vaikeudet sähköntuotantolaitoksilla. Kuuban sosialistisen hallituksen suunnitelma energiapulan helpottamiseksi käsittää muun muassa 118 tehtaan tilapäisen sulkemisen.

"En olisi ikinä uskonut, että alkaisin kaivata 1990-luvun alun pahimpia aikoja, jolloin jokainen tiesi täsmälleen, milloin sähköä saataisiin ja milloin ei", havannalainen Marta Sánchez, 31, sanoo.

Hänen mukaansa Kuubaa toukokuulta asti koetellut energiakriisi on tehnyt arvaamattomuudellaan elämän sietämättömäksi.

"Töissä menee aikaa hukkaan, kun tietokone ei toimi. Kotiin tultua ei tiedä, milloin pesukone kannattaa käynnistää. Pahinta ovat kuitenkin sähkökatkot keskellä yötä, sillä tässä helteessä ei pysty nukkumaan ilman tuuletinta", hän selittää.

Havannassa ennalta ilmoittamattomat sähkökatkot ovat viime aikoina venyneet 6-12 tunnin mittaisiksi, ja joillakin alueilla niitä on tullut useampi päivässä. Asiantuntijoiden mukaan tilanne on maan muissa osissa vieläkin kehnompi.

Havannan maakunnan energiayhtiön mukaan jatkossa tulee kuuden tunnin katkoja päivä- ja ilta-aikaan, mutta aamuvarhaisella niiltä vältytään. Katkojen aikataulut kerrotaan lehdissä.

Koska ongelmia ei aiheuta polttoainepula, vaan vaikeudet sähköntuotantolaitoksilla, saattaa yllättäviäkin katkoksia yhä ilmetä, Kuuban varapresidentti Carlos Lage varoitti television ajankohtaisohjelmassa.

TV omisti syyskuun lopulla useana iltana runsaasti aikaa energia-asioille, ja presidentti Fidel Castrokin oli mukana ohjelmissa.

Kuuban sosialistisen hallituksen suunnitelma energiapulan helpottamiseksi käsittää muun muassa 118 tehtaan tilapäisen sulkemisen.

Lisäksi normaalisti lokakuun lopulla päättyvää kesäaikaa jatketaan pitempään sähkön säästämiseksi.

Koska aamujen pimeneminen huolestuttaa erityisesti koululaisten vanhempia, lykätään koulu- ja työpäivän alkamista puoli tuntia, Lage ilmoitti.

Se merkitsee työpäivän lyhenemistä, mutta palkkaan ei kajota, Castro täsmensi.

Sähkökatkot koettelevat aiempaa suurempia ihmisjoukkoja, sillä niiden ulkopuolelle jätettyjen kohteiden määrä on pudotettu 411:stä 196:een. Se kattaa enää sairaalat ja eräät muut huipputärkeät laitokset.

Jo aiemmin Kuuba on ottanut käyttöön muita energiansäästötoimia. Kauppojen aukioloaikoja on lyhennetty, ilmastointilaitteiden käyttöä rajoitettu ja keinokastelu sallittu vain tiettyinä aikoina.

Energiakriisi puhkesi 5. toukokuuta, kun laitteet pettivät Antonio Guiterasin lämpövoimalassa sadan kilometrin päässä Havannasta. Välillä näytti jo siltä, että vika oli saatu korjattua, mutta sitten voimala hiljeni jälleen. Nyt sen kuntoon saamisen arvellaan vievän kuukausia.

Guiteras tuottaa normaalisti 15 prosenttia Kuuban sähköstä, joten muihin lämpövoimaloihin on kohdistunut tavallista suurempi kysyntä. Niiden puhdistus- ja huoltotyöt ovat puolestaan lykkääntyneet, mikä alentanut tuotantokykyä.

Kuuban sähköntuotanto käy nyt 54 prosentin kapasiteetilla, ja Castron mukaan paluu normaaliin voi kestää 3-4 kuukautta tai kauemminkin.

Kuuba on viime vuosina vähentänyt riippuvuuttaan ulkomaisesta öljystä, ja 90 prosenttia sähköstä on kyetty tuottamaan oman öljyn avulla.

Kuuban öljy on kuitenkin erittäin raskasta ja sisältää paljon epäpuhtauksia, joten sitä käyttäviä voimaloita on huollettava tavallista ahkerammin.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia