Sademetsiä uhkaava lakiesitys etenee Brasiliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Sademetsiä uhkaava lakiesitys etenee Brasiliassa

Tuhoisan lakimuutoksen hyväksyminen osoittaa Rio+20-kokousisännän viis veisaavan ilmastotavoitteistaan, sanovat ympäristöjärjestöt.

Brasilian presidentti Dilma Rouseff on hyväksynyt kiistanalaisen muutoksen maan metsälaissa, joka höllentää pysyville luonnonsuojelualueille suotua turvaa niin Amazonin sademetsäaluiella kuin muualla maassa.

Tähänastinen lainsäädäntö on tähdännyt esimerkiksi jokien rannoilla ja rinteillä olevien uhanalaisten metsäalueiden suojelemiseen. Pääosin Brasilian maataloussektorin ajama lakiuudistus kuitenkin vapauttaa tämänkaltaiset maat ympäristösuojelulain alaisuudesta.

Lakiehdotuksen täydellisen tyrmäämisen puolesta kampanjoineet ympäristöaktivistit, kansalaisjärjestöt ja jopa Brasilian katolinen kirkko ovat äärimmäisen pettyineitä päätökseen, jonka he arvioivat kostautuvan Amazonin sademetsille 22 miljoonan lisä-hehtaarin metsäkadolla.

Päätöksen nähdään olevan myös ristiriidassa Brasilian pitkään työstettyjen ja esimerkillisinä pidettyjen ilmastotavoitteiden kanssa. Nykyisellään tähtäimessä ovat 40 prosentin vähennykset kasvihuonekaasupäästöissä vuoteen 2020 mennessä sekä Amazonin sademetsien häviämisen hidastaminen 80 prosenttilla vuosien 1996-2005 keskimääräiseen vauhtiin verrattuna.

"Päätös osoittaa, että Brasilialla ei ole aikomusta pitää kiinni ilmastotavoitteistaan. Tämä asettaa koko Rio+20-kokousisännyyden kyseenalaiseksi", sanoo WWF Suomen metsäasiantuntija Maija Kaukonen.

Noin 20 prosenttia Amazonin metsistä Brasiliassa arvioidaan tuhoutuneen viime 40 vuoden aikana. Viime vuosien tiukennettujen suojelutoimenpiteiden ansioista Brasilia kuitenkin onnistui vähentämään metsien hakkuutta kaikkein alimmalle tasolle vuonna 2011, jolloin vain 6240 neliökilometriä metsää kaadettiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia