Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.

Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Cox's Bazarista on tullut maailman suurin pakolaisasutusalue. Kuva: Mohammad Tauheed / CC BY-NC 2.0.

Monet Myanmarin rohingya-pakolaiset ovat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa, jossa elää lähes miljoona rohingyaa.

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoo auttaneensa vuoden aikana 99:ää uhria. Kaksi kolmasosaa on ollut tyttöjä ja naisia, joille on kysyntää esimerkiksi kotiapulaisina. Osa joutuu myös seksuaalisen riiston kohteeksi.

Järjestön mukaan määrä on todennäköisesti vain murto-osa todellisesta. Esimerkiksi Bangladeshin turvallisuusviranomaiset ovat kertoneet pysäyttäneensä päivittäin jopa 60 naista ja tyttöä, jotka ovat yrittäneet poistua leirialueelta ja jotka vaikuttavat saaneen opastusta siitä, mitä vastata kysymyksiin. Tarkemmat kyselyt ovat osoittaneet, että he eivät ole tienneet tarkasti, ketä ovat menossa tapaamaan.

Noin 700 000 Myanmarin rohingya-vähemmistön jäsentä pakeni Bangladeshin Cox’s Bazariin viime syksynä Myanmarin armeijan aloittaman väkivaltaisen operaation jälkeen. Aiemmat pakolaiset mukaan lukien Cox’s Bazarissa on yhteensä lähes miljoona rohingyaa, jotka elävät enimmäkseen bambu- ja pressusuojissa. Leirialueella kärsitään taudeista ja nälästä. 

Pakolaisilla ei ole lupaa poistua leiristä, mutta monella ei ole muita vaihtoehtoja.

”Leirillä on vain vähän työpaikkoja ja naisille ei ole juuri mitään. Siksi menin leirin ulkopuolelle”, kertoi eräs nuori rohingya-nainen IOM:lle. Hän joutui tekemään pitkiä ylipäiviä surkealla palkalla kalanprosessointiteollisuudessa. 

IOM:n mukaan osa pakolaisista ei ole tietoinen riskeistä, osa taas tekee tietoisen päätöksen.

”Toiset tietävät, että se on vaarallista, mutta he kokevat, että tilanne on niin epätoivoinen, että he haluavat ryhtyä äärimmäisiin toimiin, kenties uhraten yhden perheenjäsenen muiden eteen”, kertoo IOM:n suojelupalveluiden johtaja Dina Parmer tiedotteessa.

IOM ja sen yhteistyökumppanit levittävät tietoa ihmiskaupan vaaroista esimerkiksi piirrosten ja katuteatterin avulla. Lähes tuhat pakolaista on saanut koulutusta, jota he voivat jakaa myös muille yhteisön jäsenille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia