Raportti: Suurin osa Pariisin sopimuksen jälkeisistä hiilidioksidipäästöistä voidaan jäljittää vain 57 tuottajaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Suurin osa Pariisin sopimuksen jälkeisistä hiilidioksidipäästöistä voidaan jäljittää vain 57 tuottajaan

Useimmat fossiilisia polttoaineita tuottavat yritykset ovat tuottaneet fossiilisia polttoaineita Pariisin sopimuksen hyväksymisen jälkeen enemmän kuin ennen sopimusta, selviää tuoreesta analyysistä.

Bensatankin kahvoja.

- Kuva: IADE-Michoko / Pixabay.

Noin 80 prosenttia fossiilisten polttoaineiden ja sementin aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä voidaan linkittää vain noin 57 valtiolliseen ja yksityiseen toimijaan. Myös pidemmällä aikavälillä, teollisen vallankumouksen aikana, syntyneet päästöt johtuvat suhteellisen pienen ryhmän tuotannosta, summaa tuore raportti.

Raportin on tehnyt brittiläinen ajatushautomo InfluenceMap, joka tuottaa energia- ja ilmastonmuutosaiheisia datapohjaisia analyysejä sijoittajille, yrityksille ja medialle. Tiedot ovat peräisin vuonna 2013 perustetusta Carbon Majors -tietokannasta, jonka data ulottuu vuoteen 1854 asti.

Ilmastonmuutosta hillitsevä Pariisin sopimus hyväksyttiin vuonna 2015. Raportin mukaan kansallisvaltioiden tuottajat ovat tuottaneet sen jälkeen noin 38 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Valtion omistamat toimijat ovat tuottaneet 37 prosenttia ja sijoittajien omistamat yhtiöt puolestaan 25 prosenttia päästöistä. 

Kansallisvaltiot on otettu tietokantaan mukaan vain silloin, kun varsinaisia valtionyhtiöitä tai yksityisiä toimijoita ei ole tai niiden rooli on vähäinen.

Suurimmat päästöjen tuottajat ovat Saudi-Arabian öljy- ja kaasuyhtiö Saudi Aramco, Venäjän valtion enemmistöomistama Gazprom, Intian julkisomisteinen Coal India, Iranin valtiolle kuuluva Iranian Oil sekä venäläinen Rosneft. Niiden yhteenlaskettu osuus Pariisin sopimuksen jälkeisistä hiilidioksidipäästöstä on noin 16 prosenttia.

Korkeille sijoille kiipeävät myös esimerkiksi öljy-yhtiöt Exxon Mobil ja Shell.

”Analyysi osoittaa, ettei tämä ryhmä ole hidastamassa tuotantoa, vaan useimmat ovat lisänneet sitä Pariisin sopimuksen jälkeen. Tutkimus tarjoaa olennaisen linkin näiden energiajättien asettamisessa vastuuseen niiden toimien seurauksista”, sanoo InfluenceMapin ohjelmajohtaja Daan Van Acker tiedotteessa (pdf).

Jos päästöjä tarkastellaan pidemmällä aikavälillä, aina teollisesta vallankumouksesta lähtien, yli 72 prosenttia päästöistä voidaan jäljittää 122 toimijaan. Viisi suurinta ovat Kiina, entinen Neuvostoliitto, Saudi Aramco, Chevron ja Exxon Mobil. Ne vastaavat peräti 30 prosentista päästöjä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia