Raportti: Sukupuolten tasa-arvo edistynyt hitaasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Sukupuolten tasa-arvo edistynyt hitaasti

Hallituksen tai valtion päämiehenä on vain 19 naista.

Maailman naisten pääsy koulutukseen on kohentunut, he menevät naimisiin myöhemmin, saavat aiempaa vähemmän lapsia ja ovat taloudellisesti aiempaa itsenäisempiä. Siitä huolimatta tasa-arvon saavuttamisessa on yhä monia ongelmia, käy ilmi YK:n tuoreesta Maailman naiset -raportista.

Raportissa tarkastellaan naisten asemaa kahdeksalla eri osa-alueella, muun muassa terveyden, koulutuksen, köyhyyden ja päätöksentekomahdollisuuksien suhteen.

Sen mukaan esimerkiksi äitiyskuolleisuus on pudonnut 45 prosenttia vuodesta 1990 ja naisten elinajanodote on noussut vuoden 1995 jälkeen 64:stä 72 vuoteen. Lapsiavioliitot ovat vähentyneet. Kirittävää kuitenkin riittää.

"Edistystä on tapahtunut, mutta emme edistyneet tarpeeksi. Olemme edenneet hyvin, hyvin hitaasti", totesi YK:n talous- ja sosiaaliasioiden tilasto-osaston edustaja Francesca Grum uutistoimisto Reutersin mukaan.

Raportin mukaan yli kolmannes maailman naisista on joutunut seksuaalisen tai muun fyysisen väkivallan uhriksi. Asenteet väkivaltaa kohtaan ovat kuitenkin muuttuneet kielteisemmiksi.

Maailman noin 781 miljoonasta lukutaidottomasta aikuisesta lähes kaksi kolmasosaa on naisia, eikä osuus ole juuri muuttunut viimeisten 20 vuoden aikana. Vain puolet työikäisistä naisista on mukana työvoimassa, kun miehillä osuus on kolme neljäsosaa. Naiset myös tekevät miehiä todennäköisemmin huonosti palkattua työtä.

Myös politiikassa naiset ovat yhä miehiä heikommassa asemassa. Hallituksen tai valtion johtajista vain 19 on naisia – vuonna 1995 luku oli 12, raportissa todetaan. Kansanedustajista 22 prosenttia on naisia.

YK:n syyskuussa hyväksyttyjen uusien kehitystavoitteiden mukaan sukupuolten välinen tasa-arvo on määrä saavuttaa vuoteen 2030 mennessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia