Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Saharan eteläpuolisessa Afrikassa viime vuonna ennätysmäärä pakolaisia – suurin osa vain viidestä maasta

Pakolaisia oli maailmassa vuonna 2017 eniten sitten toisen maailmansodan. Pakolaisten määrä on kasvanut erityisesti Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, mutta kärkisijaa pitää edelleen Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alue.

Kottikärryjä työntäviä ihmisiä pakolaisleirillä

Etiopia majoitti viime vuonna lähes 900 000 muualta tullutta pakolaista, puolet heistä Etelä-Sudanista. Kuvassa vapaaehtoistyöntekijöitä eteläsudanilaisella pakolaisleirillä Etiopiassa vuonna 2014. Kuva: UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0.

Pew-tutkimuskeskuksen tuoreen raportin mukaan pakolaisten määrä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kasvoi ennätyslukemiin vuonna 2017. Konfliktien alta pakoon lähteneitä ihmisiä oli alueella 18,7 miljoonaa, mikä on 42 prosenttia enemmän kuin vuonna 2015. Raportin pohjana on käytetty YK:n pakolaistilastoja.

Raportin mukaan pakolaisten määrä maailmassa on kasvanut dramaattisesti vuodesta 2012 lähtien, ja on nyt suurin sitten toisen maailmansodan. Iso osa kasvusta vuosina 2012–2015 johtui konflikteista Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä, mutta viime vuonna pakolaisten määrä kasvoi eniten Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan maailmassa oli vuonna 2017 yhteensä 68,5 miljoonaa pakolaista. Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan alueella heitä oli vuonna 2017 hieman edellisvuotta vähemmän, mutta edelleen eniten maailmassa. Vajaa kolmasosa kodeistaan pakoon lähteneistä ihmisistä asui Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja reilu kolmasosa Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan alueella.

Suurin osa pakolaisten määrän kasvusta Saharan eteläpuolisessa Afrikassa johtuu useiden eri konfliktien aiheuttamasta sisäisestä pakolaisuudesta.

Eniten maan sisäisiä pakolaisia oli vuonna 2017 Kongon demokraattisessa tasavallassa, missä heidän määränsä tuplaantui edellisvuoden 2,2 miljoonasta viime vuoden 4,4 miljoonaan. Etiopiassa etnisten ryhmien väliset rajakiistat pakottivat viime vuonna yli miljoona ihmistä lähtemään pakoon kodeistaan.

Suurin pakolaisten vastaanottajamaa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa oli viime vuonna Uganda, missä asui 1,4 miljoonaa pakolaista, pääosin Etelä-Sudanista. Etiopiassa muualta tulleita pakolaisia oli lähes 900 000, puolet heistä eteläsudanilaisia, iso osa Eritreasta ja Somaliasta.

Lähes neljä viidestä kaikista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asuvista pakolaisista oli lähtöisin viidestä maasta: Kongon Demokraattisesta tasavallasta, Etelä-Sudanista, Somaliasta, Nigeriasta ja Keski-Afrikan Tasavallasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia