Uutiset

Raportti: Ruokajätit viittaavat edelleen kintaalla kehitysmaiden oikeuksille

Erityisesti Twinings-teetä ja Ryvita-näkkileipää tuottava AB Foods pärjää huonosti vertailussa, arvioi Oxfam.
(Kuva: Steve Evans / cc 2.0)

Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin tuore Behind the Brands -raportti paljastaa, ettei elintarvikejättien toiminta kehitysmaissa edelleenkään kestä kirkasta päivänvaloa. Oxfam ruoti 10 suurimman ruokayhtiön käytäntöjä ja selvitti, millaisia vaikutuksia niiden tuotantoketjuilla on esimerkiksi maanviljelijöiden oikeuksiin, naisten asemaan ja ympäristöön kaikkein köyhimmissä maissa.

Yksikään yhtiöistä ei yltänyt hyvään kokonaisarvosanaan. Kärkeen kiilanneen Nestlen pistesaalis jäi noin puoleen parhaasta mahdollisesta. Kaikkein surkeimmin pärjäsi AB Foods, joka on suomalaisille tuttu ainakin Twinings-teestään ja Ryvita-näkkileivästään. Yhtiöt epäonnistuivat rankasti muun muassa maanvaltausten ja naisiin kohdistuvan syrjinnän ehkäisemisessä sekä työntekijöiden reilussa kohtelussa ja palkanmaksussa.

Moitteita tuli myös siitä, että yhtiöt eivät kerro avoimesti toimitusketjuistaan ja tuotteidensa alkuperästä. Kaikki tutkimuksessa mukana olleet firmat pyrkivät leikkaamaan suoria päästöjään, mutta vain puolet yrityksistä raportoi päästöluvuistaan julkisesti.

Oxfam Internationalin toimitusjohtaja Jeremy Hobbs peräänkuuluttaa kunnon ravistelua yhtiöiden käytäntöihin. Ruokajätit eivät voi enää takoa miljardivoittoja köyhien maiden kustannuksella, Hobbs korostaa.

"Yksikään brändi ei ole niin iso, etteikö sen tarvitsisi kuunnella asiakkaitaan", Hobbs sanoo.

Hobbsin mukaan suuryritystenkin on kuunneltava asiakkaitaan, jos ne aikovat pärjätä tulevaisuudessa. Kuluttajat ovat nykyään yhä valveutuneempia ja haluavat tietää mistä ruoka tulee. Britannian Oxfamin johtaja Barbara Stocking huomauttaa BBC:lle, että kuluttajilla on myös oikeus kuulla tarinat valmiiden ruokapakkausten takaa.

Oxfam kuitenkin muistuttaa, että jotkut yhtiöt ovat jo ottaneet isoja askelia kestävän kehityksen polulla. Esimerkiksi Unilever on luvannut puolittaa kasvihuonepäästönsä vuoteen 2020 mennessä.

Yritykset ovat reagoineet raportin tuloksiin melko vaisusti. Kehnoimmin pärjännyt AB Foods on kiistänyt tulokset täysin.

ruokaglobalisaatiotalous Aasia ja Tyynenmeren alueAfrikka Oxfam International

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.