Raportti: Ruokajätit viittaavat edelleen kintaalla kehitysmaiden oikeuksille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Ruokajätit viittaavat edelleen kintaalla kehitysmaiden oikeuksille

Erityisesti Twinings-teetä ja Ryvita-näkkileipää tuottava AB Foods pärjää huonosti vertailussa, arvioi Oxfam.

Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfamin tuore Behind the Brands -raportti paljastaa, ettei elintarvikejättien toiminta kehitysmaissa edelleenkään kestä kirkasta päivänvaloa. Oxfam ruoti 10 suurimman ruokayhtiön käytäntöjä ja selvitti, millaisia vaikutuksia niiden tuotantoketjuilla on esimerkiksi maanviljelijöiden oikeuksiin, naisten asemaan ja ympäristöön kaikkein köyhimmissä maissa.

Yksikään yhtiöistä ei yltänyt hyvään kokonaisarvosanaan. Kärkeen kiilanneen Nestlen pistesaalis jäi noin puoleen parhaasta mahdollisesta. Kaikkein surkeimmin pärjäsi AB Foods, joka on suomalaisille tuttu ainakin Twinings-teestään ja Ryvita-näkkileivästään. Yhtiöt epäonnistuivat rankasti muun muassa maanvaltausten ja naisiin kohdistuvan syrjinnän ehkäisemisessä sekä työntekijöiden reilussa kohtelussa ja palkanmaksussa.

Moitteita tuli myös siitä, että yhtiöt eivät kerro avoimesti toimitusketjuistaan ja tuotteidensa alkuperästä. Kaikki tutkimuksessa mukana olleet firmat pyrkivät leikkaamaan suoria päästöjään, mutta vain puolet yrityksistä raportoi päästöluvuistaan julkisesti.

Oxfam Internationalin toimitusjohtaja Jeremy Hobbs peräänkuuluttaa kunnon ravistelua yhtiöiden käytäntöihin. Ruokajätit eivät voi enää takoa miljardivoittoja köyhien maiden kustannuksella, Hobbs korostaa.

"Yksikään brändi ei ole niin iso, etteikö sen tarvitsisi kuunnella asiakkaitaan", Hobbs sanoo.

Hobbsin mukaan suuryritystenkin on kuunneltava asiakkaitaan, jos ne aikovat pärjätä tulevaisuudessa. Kuluttajat ovat nykyään yhä valveutuneempia ja haluavat tietää mistä ruoka tulee. Britannian Oxfamin johtaja Barbara Stocking huomauttaa BBC:lle, että kuluttajilla on myös oikeus kuulla tarinat valmiiden ruokapakkausten takaa.

Oxfam kuitenkin muistuttaa, että jotkut yhtiöt ovat jo ottaneet isoja askelia kestävän kehityksen polulla. Esimerkiksi Unilever on luvannut puolittaa kasvihuonepäästönsä vuoteen 2020 mennessä.

Yritykset ovat reagoineet raportin tuloksiin melko vaisusti. Kehnoimmin pärjännyt AB Foods on kiistänyt tulokset täysin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia