Raportti: Neljäsosa maista syrjii naisia kansalaisuuslaeilla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Neljäsosa maista syrjii naisia kansalaisuuslaeilla

Naiset joutuvat seuraamaan miehensä kansalaisuutta, mikä eron sattuessa voi johtaa ongelmiin.

Yli 50 maailman maassa on voimassa seksistisiä kansalaisuuslakeja, jotka syrjivät etenkin naisia ja asettavat heidät perheineen potentiaaliseen vaaraan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Equality Now tuoreessa raportissaan (pdf).

Yhteensä 53 maassa on raportin mukaan sukupuoliperustaista syrjintää harjoittavia kansalaisuuslakeja, näistä suurin osa Afrikassa ja Lähi-idässä.

Esimerkiksi Bahrainissa, Togossa, Tunisiassa ja Jemenissä miehensä kansallisuuden ottanut ulkomaalainen nainen menettää raportin mukaan kansalaisuutensa automaattisesti avioliiton päättyessä.

Iranissa, Madagaskarilla, Singaporessa ja Jemenissä nainen taas menettää automaattisesti oman kansallisuutensa, mikäli hän menee naimisiin ulkomaalaisen kanssa. Lukuisissa maissa myös lasten kansalaisuuden määräytyminen suosii miehiä, joskin miehiä syrjiviä lakejakin on.

Kansalaisuuden menetys voi tarkoittaa naisille esimerkiksi passin, työluvan ja palveluiden saannin vaikeutumista sekä uhkaa karkotuksesta.

Moni maa on raportin edellisen version ilmestymisen, vuoden 2013, jälkeen myös korjannut tilannetta. Raportin mukaan esimerkiksi Senegalissa naisilla on nyt sama mahdollisuus kuin miehillä antaa kansalaisuutensa lapsilleen tai miehelleen. Ongelma onkin korjattavissa nopeasti, Equality Now muistuttaa tiedotteessaan.

Artikkeli on osa maailma.netin vuosina 2015–2016 toteutettavaa Pitkäsoittoa kehityspolitiikasta -juttusarjaa. Hanke on rahoitettu ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia