Rankat sateet ja tulvat kurittavat Etelä-Aasiaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rankat sateet ja tulvat kurittavat Etelä-Aasiaa

Rankat sateet ja tulvat ovat vaatineet lukuisia kuolonuhreja ja moni on menettänyt kotinsa. Heikko infrastruktuuri lisää jokavuotisen monsuunikauden tuhoja.

Rankat monsuunisateet ovat aiheuttaneet laajoja ja tuhoisia tulvia Intiassa, Bangladeshissa ja Nepalissa. Satoja on kuollut ja tuhansia on joutunut jättämään kotinsa. Voimakkaat sateiden aiheuttamat maanvyörymät ovat vahingoittaneet taloja ja infrastruktuuria.

Itä- ja Etelä-Intiassa on evakuoitu viime päivinä 50 000 ihmistä vedenpinnan noustua voimakkaasti. 3 000 taloa on romahtanut. Punaisen Ristin arvion mukaan tulvista kärsii alueella yhteensä jopa 1,7 miljoonaa ihmistä.

Bangladeshissa 840 000 ihmisen lasketaan kärsineen tulvista. Tilanne pahenee päivä päivältä, sillä vedenpinnan ennustetaan nousevan. Kotinsa jättäneet ihmiset nukkuvat taivasalla ja pulaa on puhtaasta vedestä, ruoasta ja lääkkeistä. 

Nepalissa tulviin ja niiden aiheuttamiin maanvyörymiin on kuollut 68 ihmistä. Punaisen Ristin mukaan 400 kotia on tuhoutunut ja 5 600 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Vuoristoisella seudulla maanvyörymät voivat usein olla kohtalokkaita ja tukkia kulkureittejä vuoristoisiin kyliin. Yhteensä tulvat ovat vaikuttaneet alueella ainakin 40 000 ihmisen elämään.

Sateet ovat tuoneet tullessaan myös ukkosmyrskyjä. Esimerkiksi Intiassa kuolee tuhansia ihmisiä vuodessa salamointiin. Bangladeshissa on kuollut salamaniskuihin tänä vuonna jo 300 ihmistä.

Tulvat ovat Etelä-Aasiassa jokavuotinen monsuunikauden ongelma. Ilmastonmuutos on kuitenkin voimistanut sekä sateita että pidentänyt kuivia kausia. Voimakkaan väestönkasvun ja köyhyyden vuoksi infrastruktuuri on alueilla heikkoa, joten ne ovat alttiita tulvien ja maanvyörymien aiheuttamille tuhoille.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia