Uutiset Naisten oikeudet

Raiskaajansa tappanut nainen tuomittiin kuolemaan Sudanissa

Noura Hussein Hamad tappoi miehensä tämän yritettyään toistamiseen raiskata hänet. Husseinin puolesta vedotaan nyt ympäri maailman.
Raiskauksen vastainen kyltti
Sudanissa on annettu kuolemantuomio raiskaajansa tappaneelle naiselle. Australiassa puolustettiin naisten oikeuksia mielenosoituksessa vuonna 2011. (Kuva: Richard Potts / CC BY 2.0)

Sudanilainen oikeusistuin on tuominnut kuolemaan 19-vuotiaan Noura Hussein Hamadin, joka tappoi aviomiehensä tämän yritettyä raiskata hänet toistamiseen.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat järkyttyneitä tuomiosta, ja hänelle vaaditaan oikeutta nyt muun muassa nettivetoomuksissa.

Husseinin isä naittoi tämän 16-vuotiaana vastoin tahtoaan Abdulrahman Mohamed Hammadille. Hän pakeni avioliittoa, mutta joutui lopulta keväällä 2017 muuttamaan miehensä luokse.

Hussein on kertonut kieltäytyneensä seksistä aviomiehensä kanssa. Tämä kuitenkin värväsi apuun kaksi veljeään ja serkkunsa ja raiskasi Husseinin muiden pidellessä tätä aloillaan. Kun hän seuraavana päivänä yritti raiskata tämän uudelleen, Hussein puolustautui veitsellä. Mies kuoli saamiinsa vammoihin.

”Noura Hussein halusi opettajaksi, mutta hänet pakotettiin naimaan väkivaltainen mies, joka raiskasi ja pahoinpiteli häntä. Nyt hän on saanut kuolemantuomion oikeusistuimelta, joka kiistää avioliitossa tapahtuvan raiskauksen olemassaolon. Noura Hussein on uhri ja hänen tuomionsa on sietämätöntä julmuutta”, sanoo Seif Magango, Amnestyn Itä-Afrikan apulaisjohtaja.

Väkivalta naisia kohtaan on Sudanissa yleistä, ja yli kolmannes 20–24-vuotiaista naisista on mennyt Unicefin tilastojen mukaan alaikäisenä naimisiin. Laki mahdollistaa jopa vain 10-vuotiaiden avioliitot.

Tuomio on herättänyt laajaa huomiota sosiaalisessa mediassa.

I was never sadder and more shaken than when i saw Noura today. She walked in with steady feet and a head held high.
She is a hero, a survivor and a voice that dared refuse oppression in a society created to oppress.#JusticeForNoura

— Randa Elzein (@randaelzein) May 10, 2018

Muun muassa Equality Now -järjestö on avannut vetoomuksen Husseinin puolesta. The Guardian -lehden mukaan järjestö aikoo vedota myös Sudanin presidenttiin Omar al-Bashiriin tuomion kumoamiseksi.

Tuomio julistettiin eilen. Husseinin asianajajalla on 15 päivää aikaa valittaa tuomiosta.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos Sudan Amnesty International

Lue myös

Kuukautissuoja takataskussa

Ensimmäiset kuukautiset tulevat Etelä-Aasian tytöille usein yllätyksenä

Sri Lankassa 66 prosenttia tytöistä ei saa tietoa kuukautisista ennen kuin ne alkavat, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.
YK:n yleiskokouksen istuntosali, UN Womenin pääjohtaja Michele Bachelet vuonna 2011

YK:n yleiskokoukselle tulossa naispuheenjohtaja

Nainen on pääsemässä nuijanvarteen YK:n yleiskokouksessa vasta neljättä kertaa.
Tietokoneen näppäimistö, sormi sinisellä napilla

Twitteriltä vaaditaan naisvihaan puuttumista

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Twitter ei tee riittävästi poistaakseen palvelussa tapahtuvat hyökkäykset naisia kohtaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.