Uutiset Hlbti-oikeudet Venäjällä

Pietarissa ensimmäiset sakot homopropagandan levittämisestä

Aktivistin sakot herättävät huolta pyrkimyksistä tukahduttaa mielenosoituksia laajemmin Venäjällä.
Nikolai Alekseyev vuonna 2007. (Kuva: feastoffun.com / Flickr.com / cc 2.0)

Pietarissa annettiin viime viikolla ensimmäiset sakot yksityishenkilöille talvella voimaantulleen homopropagandan vastaisen lain rikkomisesta, kertoo Amnesty.

Sakot ropsahtivat tunnetulle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöaktivisti Nikolai Alexeyeville siitä, että hän osoitti mieltään kaupungintalon edustalla "Homoseksuaalisuus ei ole perversio"-julisteella.

Maaliskuussa voimaantullut laki kieltää kaikki homo- ja biseksuaalisuutta tai sukupuolen moninaisuutta käsittelevät julkaisut ja mielipiteenilmaisut, perustellen tarkoitustaan ala-ikäisten suojaamisella.

Nikolai Alexeyev ilmoitti tuomiostaan Twitterin kautta: "Kuka maksaa sakkoni homo-propagandasta Pietarissa? 5000 ruplaa, 130 euroa, 180 usd". Alexeyev sanoo valittavansa päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jos tuomiota ei kumota.

Tuomio on saanut kritiikkiä Venäjän LGBT-yhteisöltä sekä paikallisilta ja kansainvälisiltä ihmisoikeusjärjestöiltä. Muun muassa Pietarin LHBTI-ryhmän johtaja Juri Gavrikov on kuvaillut tuomiota "absurdiksi".

Paha-enteinen ennakkotapaus

Suuri huolenaihe aktivistien keskuudessa on, että lainsäädäntöä voitaisiin käyttää kaikenlaisten mielenosoituksien tukahduttamiseen perusteluitta. Esimerkiksi viime vappupäivänä 17 homo-aktivistia pidätettiin mielenosoituksen yhteydessä, syytettyinä poliisin ohjeistuksen vastustamisesta.

Huolta herättää myös Venäjän parlamentin maaliskuun lopulla tehty esitys, joka nostaisi propaganda rikoksen sakkoa 500 000 ruplaan, tai 17 000 dollariin.

Hlbti-oikeudet VenäjälläVenäjän demokratia ihmisoikeudetseksuaalisuuslakioikeus ja rikos Venäjä

Lue myös

(Kuva: Jo Andy / CC BY-NC 2.0)

Homojen vainot paljastanutta tšetšeenilehteä uhkailtu

Novaja Gazeta -lehti kertoi muutama viikko sitten, että tšetšeeniviranomaiset pidättävät ja kiduttavat homoiksi epäiltyjä. Nyt lehden toimitus on itse vaarassa.
(Kuva: Quinn Dombrowski / CC BY-SA 2.0

Tšetšeniassa käynnistetty laaja homojen vainokampanja – järjestö valmistautuu evakuoimaan

Tšetšenian viranomaiset ovat reagoineet vähättelevästi venäläislehti Novaja Gazetan tietoihin, joiden mukaan kymmeniä homoiksi epäiltyjä on pidätetty, kidutettu ja jopa tapettu.

Yökerhoa estettiin mainostamassa VR:n junassa - syynä "homopropaganda"

Helsinkiläisyökerho DTM:n mukaan mainos oli laadittu asiakaslehteä tuottavan Alma 360:n ohjeiden mukaisesti.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.