Uutiset Hlbti-oikeudet Venäjällä

Pietarissa ensimmäiset sakot homopropagandan levittämisestä

Aktivistin sakot herättävät huolta pyrkimyksistä tukahduttaa mielenosoituksia laajemmin Venäjällä.
Nikolai Alekseyev vuonna 2007. (Kuva: feastoffun.com / Flickr.com / cc 2.0)

Pietarissa annettiin viime viikolla ensimmäiset sakot yksityishenkilöille talvella voimaantulleen homopropagandan vastaisen lain rikkomisesta, kertoo Amnesty.

Sakot ropsahtivat tunnetulle seksuaali- ja sukupuolivähemmistöaktivisti Nikolai Alexeyeville siitä, että hän osoitti mieltään kaupungintalon edustalla "Homoseksuaalisuus ei ole perversio"-julisteella.

Maaliskuussa voimaantullut laki kieltää kaikki homo- ja biseksuaalisuutta tai sukupuolen moninaisuutta käsittelevät julkaisut ja mielipiteenilmaisut, perustellen tarkoitustaan ala-ikäisten suojaamisella.

Nikolai Alexeyev ilmoitti tuomiostaan Twitterin kautta: "Kuka maksaa sakkoni homo-propagandasta Pietarissa? 5000 ruplaa, 130 euroa, 180 usd". Alexeyev sanoo valittavansa päätöksestä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, jos tuomiota ei kumota.

Tuomio on saanut kritiikkiä Venäjän LGBT-yhteisöltä sekä paikallisilta ja kansainvälisiltä ihmisoikeusjärjestöiltä. Muun muassa Pietarin LHBTI-ryhmän johtaja Juri Gavrikov on kuvaillut tuomiota "absurdiksi".

Paha-enteinen ennakkotapaus

Suuri huolenaihe aktivistien keskuudessa on, että lainsäädäntöä voitaisiin käyttää kaikenlaisten mielenosoituksien tukahduttamiseen perusteluitta. Esimerkiksi viime vappupäivänä 17 homo-aktivistia pidätettiin mielenosoituksen yhteydessä, syytettyinä poliisin ohjeistuksen vastustamisesta.

Huolta herättää myös Venäjän parlamentin maaliskuun lopulla tehty esitys, joka nostaisi propaganda rikoksen sakkoa 500 000 ruplaan, tai 17 000 dollariin.

Hlbti-oikeudet VenäjälläVenäjän demokratia ihmisoikeudetseksuaalisuuslakioikeus ja rikos Venäjä

Lue myös

(Kuva: Jo Andy / CC BY-NC 2.0)

Homojen vainot paljastanutta tšetšeenilehteä uhkailtu

Novaja Gazeta -lehti kertoi muutama viikko sitten, että tšetšeeniviranomaiset pidättävät ja kiduttavat homoiksi epäiltyjä. Nyt lehden toimitus on itse vaarassa.
(Kuva: Quinn Dombrowski / CC BY-SA 2.0

Tšetšeniassa käynnistetty laaja homojen vainokampanja – järjestö valmistautuu evakuoimaan

Tšetšenian viranomaiset ovat reagoineet vähättelevästi venäläislehti Novaja Gazetan tietoihin, joiden mukaan kymmeniä homoiksi epäiltyjä on pidätetty, kidutettu ja jopa tapettu.

Yökerhoa estettiin mainostamassa VR:n junassa - syynä "homopropaganda"

Helsinkiläisyökerho DTM:n mukaan mainos oli laadittu asiakaslehteä tuottavan Alma 360:n ohjeiden mukaisesti.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.