Palmuöljyn kysyntä jatkaa kasvuaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Palmuöljyn kysyntä jatkaa kasvuaan

Palmuöljyn viljely on yksi suurimmista metsäkadon aiheuttajista Kaakkois-Aasiassa. Vasta viidennes öljystä tuotetaan kestävästi.

Pakasteruuissa ja leivonnaisissa yleiset transrasvat kiellettiin Yhdysvalloissa heinäkuussa, koska niiden uskotaan aiheuttavan sydän- ja verisuonitauteja. Kiellon ennustetaan lisäävän entisestään palmuöljyn käyttöä, joka on 2000-luvulla kasvanut USA:ssa 80 prosenttia.

Palmuöljyn kysyntä vilkastuu nopeasti myös Kiinassa ja Intiassa.

Palmuöljy on tällä hetkellä markkinoiden halvin kasviöljy, kertoo trooppisen metsän tutkija Lael Goodman Union of Concerned Scientists -järjestöstä.

Palmuöljyplantaasit ovat suurin metsäkadon aiheuttaja Malesiassa ja Indonesiassa. Tutkimusten mukaan Indonesia menetti kuusi miljoonaa hehtaaria metsää vuosina 2000–2012. Silti maa aikoo kaksinkertaista palmuöljyntuotantonsa vuoteen 2020 mennessä.

Puustoa hävitetään plantaasien tieltä osin polttamalla, mistä aiheutuu laajoja metsä- ja suopaloja, jotka puolestaan levittävät savusumua ympäri Aasiaa.

Goodmanin mukaan yleisen mielipiteen painostus on saanut yhdysvaltalaisyritykset etsimään kestävästi tuotettua palmuöljyä. Alan sertifikaatteja jakava RSPO sanoo, että sen piirissä on nyt viidennes maailman palmuöljyntuotannosta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia