Olympialaisissa ei nähdä saudinaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Olympialaisissa ei nähdä saudinaisia

Saudi-Arabia lupasi kesäkuussa lähettää olympialaisiin ensimmäistä kertaa naisjoukkueen mutta perui lupauksensa.

Saudi-Arabia on ilmoittanut, ettei se aio lähettää yhtään naisurheilijaa Lontoon olympialaisiin. Uutistoimisto AP:n mukaan nimettömänä pysyttelevä virkamies sanoi, että yksikään naisurheilija ei ollut osallistunut karsintatapahtumiin.

Saudi-Arabia lupasi muutama viikko sitten, että se lähettäisi ensimmäistä kertaa olympialaisiin myös naisia.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii Kansainvälistä Olympiakomiteaa estämään Saudi-Arabian osallistumisen kisoihin, kuten se teki vuonna 2000 Afganistanin kohdalla samasta syystä. Sen mukaan Saudi-Arabia rikkoo päätöksellään olympialaisten perussääntöjä sukupuolten välisestä tasa-arvosta. 

"Ongelmana ei ole se, etteivät saudiarabialaiset ole löytäneet yhtään naisurheilijaa, vaan se, että heidän syrjivät linjauksensa estävät naisten esiintulon", toteaa Human Right Watchin globaalialoitejohtaja Minky Worden.

Kaksi viikkoa ennen kisoja maalla olisi vielä aikaa ottaa naisia mukaan niin kutsutuissa universaaleissa osioissa, jotka eivät vaadi hyväksyntää etukäteen.

Aikaisemmin naisten osallistumisen kieltäneet maat Qatar ja Brunei ottavat tänä vuonna ensimmäistä kertaa naisia joukkueisiinsa olympialaisissa. Saudi-Arabia on täten ainoa maa, joka toimii päinvastoin.

Tiukka sukupuolierottelu Saudi-Arabiassa estää naisia poistumasta kotoa, hankkimasta työpaikkaa ja koulutusta. Myös matkustelu ja auton ajaminen on kiellettyä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia