Obama ehti kumota Sudanin pakotteet | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Obama ehti kumota Sudanin pakotteet

Päätöstä verrataan Iranin ja Kuuban pakotteiden purkamiseen.

(IPS) -- Yhdysvaltain edellinen presidentti Barack Obama ehti kautensa lopulla tammikuussa kumota Sudanin vastaiset pakotteet, jotka olivat voimassa 20 vuotta.

Pakotteiden kielteisiä vaikutuksia seuraava YK:n erikoislähettiläs Idriss Jazairy kiittää päätöstä, jota perusteltiin sillä, että Sudanin hallitus on vähentänyt väkivaltaa kansalaisiaan kohtaan ja kohentanut humanitaarista tilannetta kautta maan.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvostelee päätöstä, koska Sudanin hallitus on yhä osapuolena Darfurin alueen pitkittyneessä konfliktissa. Jazairyn mukaan pakotteet ovat kuitenkin kaventaneet sudanilaisten ihmisoikeuksia, koska ne ovat estäneet heitä saamasta ruokaa, koulutusta ja terveydenhuoltoa.

Jazairy on raportoinut Sudanin kärsineen pulaa rokotteista, lääkkeistä ja muista terveydenhuollon tarvikkeista. Vaikka pakotesäännöt sallivat humanitaarisen avun, terveystuotteiden hankinta käy mahdottomaksi, kun rahaliikenne on kielletty, Jazairy muistuttaa.

Pakotteiden purkaminen sallii Sudanille tavara- ja öljykaupan. Jazairy vertaa päätöstä Iranin ja Kuuban pakotteiden purkamiseen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia