Myanmar tuomitsi seitsemän yliopisto-opiskelijaa kuolemaan – Vallankaappauksen jälkeen jo yli 130 ihmistä on saanut kuolemantuomion | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Myanmar tuomitsi seitsemän yliopisto-opiskelijaa kuolemaan – Vallankaappauksen jälkeen jo yli 130 ihmistä on saanut kuolemantuomion

Myanmarissa teloitettiin viime kesänä ihmisiä ensimmäistä kertaa 30 vuoteen. Nyt teloituksia pelätään olevan tulossa lisää.

Mies puolilähikuvassa.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk on huolissaan Myanmarin teloituksista. Kuva: Violaine Martin / UN Geneva / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Myanmarilainen sotilastuomioistuin on tuominnut kuolemaan seitsemän Dagonin yliopiston opiskelijaa osallisuudesta entisen armeijan henkilökunnan jäsenen kuolemaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat kritisoineet tuomiota, sillä oikeusprosessi ei ole täyttänyt kansainvälisiä standardeja ja oikeutta käytiin suljetuin ovin. 

”Myanmarin juntan pitäisi välittömästi perua kaikki kuolemantuomiot. Niille hallituksille, jotka ovat epäröineet sanktioiden asettamista juntalle sen ihmisoikeusloukkausten takia, uusien kuolemantuomioiden pitäisi olla selvä signaali toimia”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) Myanmar-tutkija Manny Maung tiedotteessa.

Opiskelijajärjestöön kuuluneet opiskelijat pidätettiin viime keväänä sen jälkeen, kun entinen armeijan henkilökunnan jäsen oli ammuttu Yangonissa. Uutistoimisto Reutersin mukaan kaikki tuomitut ovat alle 25-vuotiaita. Heidän perheensä ovat pyytäneet apua.

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk kritisoi teloituksia ja sanoi, että Myanmar on oikeudenkäynneissään jatkuvasti jättänyt noudattamatta edes perusedellytyksiä.

Sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan Myanmarissa helmikuussa 2021, maassa on pidätetty lähes 16 500 ihmistä. 138 ihmistä on tuomittu kuolemaan, heistä osa poissaolevina. YK:n mukaan yhteensä lähes 1 700 ihmistä on tuomittu salaisissa tuomioistuimissa. Toisinaan oikeudenkäynnit ovat kestäneet vain minuutteja.

Heinäkuussa Myanmarissa maassa pantiin täytäntöön ensimmäiset kuolemantuomiot 30 vuoteen, kun neljä demokratia-aktivistia teloitettiin.

HRW:n tietojen mukaan seitsemän opiskelijan lisäksi hiljattain myös ainakin kolme muuta ihmistä on tuomittu kuolemaan. 

Järjestö vaatii, että Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestö ASEAN ja muut maat painostaisivat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarin asevientikieltoon ja viemään sen kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia