Monikulttuurisuus päiväkotien voimavarana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Monikulttuurisuus päiväkotien voimavarana

Suomalainen yhteiskunta muuttuu monikulttuurisemmaksi, ja maahanmuuttajataustaiset ja monikulttuuristen perheiden lapset ovat päiväkotien arkea. YK-liiton uusi suvaitsevaisuuskampanja tarjoaa välineitä kulttuurien käsittelyyn lasten kanssa, kerrotaan Maailmanpyörä-lehden tuoreessa numerossa. Kampanja rakentuu etnisten nukkien, satujen ja nukketeatteriesityksen sekä ohjausmateriaalin varaan.

Oman kulttuurin tuntemus ja hyväksyminen on avain muiden kulttuurien tuntemiseen. Lapsia tulisi kannustaa tutkiskeluun. Suvaitsevaisuudessa on tärkeää tunnustaa ja tunnistaa ihmisten sekä kulttuurien väliset erot ja niiden syyt.

Erilaisuutta ei tarvitse pelätä, mutta sitä ei tarvitse korostaakaan vaan lähteä liikkeelle ihmisten samankaltaisuudesta. Lapset ovat uteliaita ja heidän kanssaan tulisi keskustella avoimesti erilaisista kulttuureista ja elämäntavoista. Nykymaailmassa muiden kulttuurien tunteminen on tärkeä taito, joka helpottaa kohtamaan erilaisia ihmisiä sekä liikkumaan joustavasti eri kulttuurien välillä.

Varhaislapsuudessa alkava suvaitsevaisuuskasvatus helpottaa lapsia asennoitumaan avoimesti muita ihmisiä kohtaan koulumaailmassa ja myöhemmin elämässä. Suvaitsevaisuus luo pohjan kulttuurien väliselle kanssakäymiselle ja rinnakkaiselolle.

Asenteiden ja arvojen muovautuminen alkaa varhaislapsuudessa. Niihin vaikuttavat ennen kaikkea vanhempien, mutta myös lähiympäristön ihmisten käsitykset ja asenteet. Lapsia tulisi tukea suvaitsevaisuuteen kasvussa perheiden, neuvoloiden, päiväkotien, perhepäivähoitoryhmien ja esimerkiksi kerhojen kautta.

Suomen YK-liitto käynnistää YK: n päivänä varhaiskasvatuksen hankkeen, jonka tavoitteena on lasten suvaitsevaisuuden lisääminen. Uusiin kulttuureihin tutustumisessa vanhemmat ja ohjaajat tarvitsevat erilaisia välineitä. Esimerkiksi satujen ja tarinoiden kautta voidaan lähestyä ja käsitellä eri kulttuureja. Satuja valittaessa olisi hyvä kiinnittää huomiota kulttuurien välisiin yhtäläisyyksiin, ei niinkään eroihin.

YK-liiton suvaitsevaisuuskampanja rakentuu etnisten nukkien, satujen ja nukketeatteriesityksen sekä opettajille suunnatun ohjausmateriaalin varaan. Nukketeatteriesitykseen luodaan valmis runko, joka rakentuu suvaitsevaisuutta ja ystävyyttä korostavan tarinan varaan.

Kukin nukkepaketti sisältää lapsille materiaalin viiteen laadukkaaseen käsinukkeen. Puolivalmiisiin nukkeihin voidaan ohjaajan opastuksella maalata lasten omiin mielikuviin perustuvia eri etnisiä ryhmiä ja kulttuureita kuvaavia piirteitä. Nukkien tueksi tuotetaan kansainvälisyyskasvatuksen opasvihkonen ohjaajille sekä eri kulttuureista kertova satukokoelma. Siinä käsitellään kansainvälisyyskasvatuksen periaatteita ja menetelmiä sekä annetaan lisävinkkejä sen toteuttamiseen.

Päiväkodeissa järjestettävien teatteriryhmän esityksien innoittamana ja omien nukkien avulla päiväkodit voivat mahdollisuuksien mukaan toteuttaa lasten itse suunnittelemia esityksiä. Kampanjan kohderyhmänä ovat 5 –7 -vuotiaat lapset; päiväkotien vanhimmat lapsiryhmät, esikoulut ja ala-asteen ensimmäisen luokan oppilaat.

Vuonna 2004 projekti toteutetaan kokeiluluontoisesti muutamissa päiväkodeissa ja kouluissa. Kohderyhmään pyritään saamaan myös maahanmuuttajalapsia ja vähemmistökansallisuuksien edustajia. Vuonna 2005 se on tarkoitus laajentaa valtakunnalliseksi.

Vuonna 2005 nukkeja myydään yrityksille lahjoitettavaksi edelleen oman alueensa päiväkodeille. Suvaitsevaisuuskampanjaan sidotaan mukaan varhaiskasvatuksen opiskelijoita. Kampanjan markkinoinnissa ja tiedotuksessa sekä sen viemisessä yksittäisiin päiväkoteihin ja järjestöihin pyritään tekemään yhteistyötä erityisesti varhaiskasvatuksen saralla työskentelevien järjestöjen kanssa.

Maailmanpyröä 3/2004 Kirjoittaja toimii Suomen YK-liiton kouluttajana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia