Miesliike edistää tasa-arvoa Indonesiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miesliike edistää tasa-arvoa Indonesiassa

Tasa-arvo ei etene, ellei miehiä osallisteta ja vanhoja roolimalleja kyseenalaisteta. Tällaista ruohonjuuritason työtä tekee Laki Laki Baru -miesliike Indonesiassa.

"Naisten voimauttaminen on tärkeää, mutta se ei tapahdu ilman miehiä", sanoo Nur Hasyim indonesialaisen miesliikkeen perustaja ja johtaja Nur Hasyim.

Laki Laki Baru New Men Alliance -järjestö toimii Itäisen Nusa Tenggaran alueella Indonesiassa. Se tekee ruohonjuuritasontyötä yhteisöissä, jotka ovat perinteisesti olleet hyvin patriarkaalisia.

"Meidän tehtävämme on kyseenalaistaa ja rikkoa maskuliinisuuden normeja, jotka ovat esteinä tasa-arvolle", Hasuym sanoo.

Työ tapahtuu keskustelemalla. Laki laki Baru järjestää niin miehille kuin naisille yhdessä ja erikseen keskustelu-iltoja, joissa puhutaan sukupuolirooleista ja annetaan samalla tila ja mahdollisuus kyseenalaistaa niitä.

Lisäksi järjestöllä on oma radio-ohjelma Men’s hotline eli "Miesten kuuma linja", johon kuka tahansa voi soittaa keskustellakseen ahtaista rooleista tai halusta muuttaa niitä.

"Keskustelujen avulla haluamme herätellä erilaisia roolimalleja: myös miehet voivat hoitaa lapsia ja tehdä kotitöitä. Myös he voivat murtautua aggressiivisen kilpalullisuuden rooleista", Hasyim sanoo.

Keskusteluillat ja radio-ohjelma antavat miehille tilan, jossa he voivat vapaasti puhua tunteista – tapa, joka valitettavan usein nähdään myös indonesialaisessa kulttuurissa naisten oikeutena. Kykenemättömyys puhua tunteista johtaa helposti aggressioihin. Laki laki Baru järjestää miehille myös vihanhallintakursseja ja tekee samalla työtä naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi.

"Työmme on tuottanut myös konkreettisia tuloksia niissä yhteisöissä, joissa työskentelemme. Miesten alkoholinkulutus ja naisiin kohdistuva väkivalta ovat  laskeneet ja eräässä yhteisössä nainen valittiin vastikään johtoasemaan."

Vaikka edistysaskelia on otettu, aivan kaikki eivät katso perinteisen miesmallin murtamista hyvällä.

"Konservatiiviset tahot ovat kokeneet perinteisen miehenmallin murtamisen uhaksi islamille", Hasyim sanoo.

Myös media mukaan

Emme voi tehdä työtä eristyksissä, vaan tarvitsemme koko yhteiskuntaa osallistumaan, muistuttaa Nur Hasyim. Hän toivoo, että myös media osallistuu talkoisiin.

"Myös toimittajien tulisi pohtia, miten he esittävät sukupuolirooleja mediassa. Tarvitsemme positiivisia tarinoita miehistä, jotka esimerkiksi hoitavat lapsia tai miehistä, jotka ovat lopettaneet alkoholinkäytön ja väkivallan", Hasyim sanoo.

"Muutosta ei kuitenkaan tapahdu, ellemme anna sille tilaa."

Nur Hasyim puhui työstään Unescon sananvapauspäivillä Jakartassa toukokuun alussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia