Mediaa ja aktivisteja ahdistellaan Ugandassa vaalien alla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mediaa ja aktivisteja ahdistellaan Ugandassa vaalien alla

Maan presidentti Yoweri Museveni tavoittelee viidettä valtakautta, ja otteet ovat sen mukaiset.

Oppositio, toimittajat ja aktivistit ovat kovilla presidentinvaaleihin ja parlamenttivaaleihin valmistautuvassa Ugandassa. Maan 30 vuotta vallassa istunut presidentti Yoweri Museveni yrittää varmistaa itselleen viidennen peräkkäisen kauden, ja otteet ovat olleet sen mukaiset.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) sunnuntaina julkaiseman raportin mukaan Ugandan hallituksen ja valtapuolueen viranomaiset häiritsevät ja uhkailevat toimittajia ja aktivisteja estääkseen hallituksen kritiikin j ja vastaehdokkaiden esiintymisen mediassa. Etenkin paikallisilla kielillä työskentelevät radiotoimittajat ovat kokeneet häirintää.

Toimittajia on HRW:n keräämien tietojen mukaan hyllytetty ja medioita on uhattu sulkemisella. Toimittajille on tarjottu myös rahaa suosiollisesta raportoinnista. Myös kotimaisia järjestöjä on painostettu.

"Reilut vaalit vaativat tasa-arvoisen pelikentän, jossa kaikki kandidaatit voivat vapaasti kampanjoida ja äänestäjät voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä. Miten Uganda voi pitää reilut vaalit, jos media ja riippumattomat ryhmät eivät voi kritisoida valtapuoluetta tai hallituksen johtoa pelkäämättä?" sanoo Maria Burnett, HRW:n vanhempi Afrikan tutkija.

Opposition mukaan Musevenin puolue on syyllistynyt myös suoranaiseen väkivaltaan pyrkiessään varmistamaan suosiollista vaalitulosta. Yksi Musevenin vastaehdokkaista, Amama Mbabazi, syytti viime viikolla presidenttiä väkivallan tilaamisesta kannattajiaan vastaan. Hän kertoi yhdeksän kannattajansa joutuneen pidätetyksi, tapetuksi tai hyökkäyksen kohteeksi.

Museveni nousi valtaan Ugandassa vuonna 1986. Vaikka maa kärsii muun muassa nuorisotyöttömyydestä ja laajasta korruptiosta ja Musevenilla on seitsemän vastaehdokasta, brittilehti The Guardianin mukaan tämä on silti todennäköisin voittaja, joskin voitto tulee olemaan niukempi kuin aiemmin.

Myös muualla itäisessä Afrikassa presidentit ovat Musevenin tavoin viime aikoina takertuneet valtaan. Ugandan naapurimaassa Ruandassa presidentti Paul Kagame on ilmoittanut pyrkivänsä kolmannelle kaudelle. Ruandan naapurimaassa Burundissa presidentti Pierre Nkurunziza puolestaan valittiin kolmannelle kaudelle viime kesänä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia