Marokossa yritetään turvata yhteiskuntarauhaa hävittämällä slummit | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Marokossa yritetään turvata yhteiskuntarauhaa hävittämällä slummit

Marokko on jo pitkään koettanut turvata yhteiskuntarauhaa purkamalla suurimpia slummeja ja siirtämällä asukkaat uusiin kerrostaloihin. Turvallisuus on kärkikysymys etenkin Casablancassa, jossa kolmen vuoden takainen itsemurhaisku sai aikaan tuhoisaa jälkeä. Hallitus aikoo rankennuttaa pienituloisille 100 000 uutta asuntoa joka vuosi. Marokon 32 miljoonasta ihmisestä 1,5 miljoonaa elää hökkelikylissä.

Casablanca, 02.05.05 (IPS) - Marokko on jo pitkään koettanut turvata yhteiskuntarauhaa purkamalla suurimpia slummeja ja siirtämällä asukkaat uusiin kerrostaloihin. Parin vuoden takainen terrori-isku kuitenkin vahvisti epäilyjä, ettei betonilähiö ratkaise ongelmia.

Toukokuussa 2003 Casablancan liikekortteleissa tapahtuneet itsemurhaiskut surmasivat yli 40 ihmistä, ja loukkaantuneita oli satapäin.

Isku yhdistettiin terroristiverkosto al-Qaedaan, ja Marokon pääministeri Driss Jettou ilmoitti puoli vuotta sen jälkeen, että hallitus aikoo rakentaa joka vuosi 100 000 uutta asuntoa pienituloiselle väestölle.

Marokon 32-miljoonaisesta kansasta 1,5 miljoonaa ihmistä asuu hökkeleissä. Marokkoa kansainvälisen arkkitehtiliiton tieteellisessä komiteassa edustava Azdine Nekmouche ei pidä betonilähiöiden eli "vertikaalisten gettojen" rakentamista oikeana ratkaisuna.

Hänen mielestään samaan sosiaaliryhmään kuuluvien ihmisten pakkaaminen yhteen ei tarjoa heille näköaloja eikä esimerkkejä paremmasta elämästä.

Casablancan Idriss el-Harti -bulevardia reunustavien nykyaikaisten rakennusten takana piilottelee Moulay Rachid -niminen betonikennosto, joka pystytettiin jo 22 vuotta sitten silloisten sosiaalisten ongelmien ratkaisemiseksi.

Sinne siirrettiin talvella 1984 asukkaat Ben M'sikin slummista, joka oli ollut vuoden 1981 verisesti kukistettujen leipämellakoiden kehtona. Perheet sullottiin yhdeksän neliön huoneisiin, joiden viimeistely jätettiin heidän omalle kontolleen.

Silloin 15-vuotias Mohamed K. muistelee, että hän joutui kävelemään uudesta kodista päivittäin yli kymmenen kilometrin matkan kouluun.

"Moulay Rachidin alueella ei ollut silloin edes bussipysäkkiä, ja kerrostaloja piirittivät aidat. Kun ne poistettiin, eräs ystäväni arveli viranomaisten uskovan, että meidät on saatu kesytettyä", hän jatkaa.

Casablanca on Marokon kuningaskunnan suurin kaupunki ja taloudellinen keskus. Siellä sijaitsee puolet maan slummeista.

Moulay Rachidin lähellä kuhisee yhä Almassiran valtava hökkelikylä. Se syntyi 1976, kun osa Ben M'Sikin slummin asukkaista häädettiin moottoritien alta.

Kahden vuoden takaisen terrori-iskun tekijät tulivat juuri Almassiran alueelta.

Asiantuntijoiden mukaan sekä Almassira että Moulay Rachid tarjoavat hyvän kasvualustan ääriliikkeille. Turhautumista ruokkivat ahdas asuminen, työttömyys, lukutaidottomuus ja nousevat elinkustannukset.

"Suurin osa Marokon oikeusistumissa tuomituista tulee Almassirasta ja Moulay Rachidista. Nuoret sortuvat rikoksiin, koska heillä ei ole toivoa paremmasta", lakimies Mohamed Chemsy sanoo.

Moulay Rachidia on yritetty kohentaa tekemällä siitä oma kuntansa, mutta sen johto tuntuu lähinnä väärinkäyttävän asemaansa.

Urheilukentät on hylätty, ja niistä on muodostunut rikollisten turvapaikkoja. Tennishallista on tehty luvatta jonkinlainen kaupungintalo, jossa asukkaiden mukaan käyttelee valtaa kunnanjohtajalle sukua oleva kansanedustaja.

Kuntaan kuuluu laaja teollisuusalue, mutta Chemsy luonnehtii sitä "tyttöjen nuoruuden hautausmaaksi". He "menevät sinne nuorina ja innostuneina ja tulevat ulos köyryselkinä".

Useimmat yritykset ovat konkurssin partaalla, koska halpa ulkomainen salakuljetustavara on vallannut markkinat.

Chemsyn mukaan yrittäjyyttä ei rohkaista, vaan sitä uhkaa tukehtuminen byrokratiaan ja korruptioon.

Marokon ponnistukset slummien hävittämiseksi ovat tähän asti olleet lähinnä reaktioita tapahtuneisiin tragedioihin. Tavoitteena on nyt kuitenkin julistaa osa kaupungeista slummittomiksi 2007 ja loput 2010.

Arvostelijoiden mukaan tämä ei kuitenkaan merkitse, että maa pääsisi myös getoista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia