Malawilaisäänestäjät haluavat lahjoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malawilaisäänestäjät haluavat lahjoja

Mable Malinda haluaisi menestyä Malawin marraskuisissa paikallisvaaleissa, mutta ongelmana on raha. Äänestäjät odottavat saavansa ehdokkailta
ilmaislahjoja, kuten t-paitoja, muita vaatteita, ruokatarvikkeita ja jopa
rahaa.

Mable Malinda haluaisi menestyä itäafrikkalaisen Malawin marraskuisissa paikallisvaaleissa, mutta ongelmana on raha.

Sitoutumattomalla ehdokkaalla, joka on käyttänyt pienet säästönsä vaalikampanjaan, on pankkitilillä enää 500 dollaria.

Malawilla vaaliehdokkuus tulee kalliiksi, koska äänestäjät odottavat saavansa ehdokkailta ilmaislahjoja kuten t-paitoja, muita vaatteita, ruokatarvikkeita ja jopa rahaa.

Mable Malinda on käyttänyt jo 1 500 dollaria hankkiakseen pieniä lahjoja äänestäjille.

"Mikään ei riitä, koska äänestäjät haluavat yhä enemmän. Ajattelen jo luopuvani, sillä kampanjointi on hyvin kallista. Olen investoinut siihen 1 500 dollaria kahdessa kuukaudessa", 53-vuotias Mulanjen alueen ehdokas sanoo.


Ei ääntä pihille


Monet Malawin paikallisvaaliehdokkaat ovat samanlaisessa tilanteessa kuin Mable Malinda. Heillä ei ole riittävästi taloudellisia resursseja pärjätäkseen miesehdokkaita vastaan.

Naisehdokkaita tukeva "50/50" -kampanja on pahasti myöhässä oman rahankeruunsa kanssa eikä ole voinut tukea naisia vaalirahoituksessa.

Laajalla kampanjalla ajetaan naisten osuuden nostamista demokraattisesti valituissa valtiollisissa elimissä. James Hoviva, äänestäjä Malindan alueelta, kertoo, että ehdokkaat, jotka pystyvät jakamaan ilmaislahjoja kampanjansa aikana, tulevat yleensä valituiksi.

"Miten voimme kuvitella ehdokkaiden pitävän meistä huolta, kun he ovat vallassa, jos he eivät välitä tukijoistaan kampanjan aikaan? Emme halua äänestää pihejä ehdokkaita", sanoo Hoviva.

Paikallisvaaliehdokas Mable Malinda sanoo, että äänestäjien odotukset eivät ole reilua. Ilmaislahjojen käytäntö alkoi jo vuoden 1944 vaaleissa, jolloin maa oli siirtymässä kohti demokratiaa.

Äänestäjien vaatimukset yhdistettynä kampanjarahoituksen vaikeuteen ovat pudottamassa useita naisehdokkaita pois kisasta.


Naiset tarvitsevat tukea


"50/50" -verkostoa johtava Emma Kaliya myöntää, että naisehdokkaille suunniteltu kampanjarahoitus on tällä erää vielä pahasti auki.

"On tosiasia, että tämän maan vaalikampanjat ovat hyvin kaupallisia. Se ei suosi naisehdokkaita. Tarvitsemme rahaa kiireesti, mikäli haluamme tukea naisehdokkaita", Kaliya sanoo.

Malawi kehitti naisehdokkaiden rahoitusohjelman vuonna 2008 seuraavan vuoden parlamenttivaaleja silmällä pitäen. Kampanjaa koordinoi naisten ja lasten kehityksestä vastaava ministeriö. Myös YK tukee sitä.

Vuoden 2009 parlamenttivaaleissa 237 naista kilpaili 189 parlamenttipaikasta. Valittuja naisia oli 42. Naisten osuus parlamenttipaikoista kasvoikin 14:stä 22:een prosenttiin kyseisissä vaaleissa.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n edustaja Fred Mwathangere lohduttaa, että 50/50 -kampanjan rahat ovat tulossa.

"Rahan logistiikassa on ollut ongelmansa. Neuvottelemme maan valtiovarainministeriön ja vaaliorganisaation kanssa siitä, miten asia pitäisi hoitaa", hän sanoo.

Malawi

* Sisämaavaltio Itä-Afrikassa
* Asukkaita 15,3 miljoonaa
* Alle 2 dollarilla päivässä eläviä 90,4%
* Yli 15-vuotiaista lukutaidottomia 28,2%
* Hiv-tartunnan saaneita 15-49-vuotiaista 11,9%
* Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 160/182

(Lähde: YK) 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia