Malawi levittää edelläkävijänä nettiä maaseudulle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malawi levittää edelläkävijänä nettiä maaseudulle

Maa alkoi marraskuussa ensimmäisenä maailmassa ottaa käyttöön valtakunnalliseksi aiottua tv-taajuuksia hyödyntävää verkkoa.

(IPS) -- Alle seitsemällä prosentilla afrikkalaisen Malawin maaseudun asukkaista on internetyhteys. Marraskuussa maa alkoi ensimmäisenä maailmassa ottaa käyttöön valtakunnalliseksi aiottua tv-taajuuksia hyödyntävää verkkoa.

Kaupallinen C3-yritys rakentaa yhdeksän kuukauden koejaksolla kymmenen tukiasemaa nopealle laajakaistalle, joka hyödyntää television käyttämien kaistojen väliin jääviä taajuuksia eli niin sanottuja valkoisia alueita (TVWS). Asukkaat kytkeytyvät nettiin langattoman lähiverkon kautta.

Hankkeen teknisen kokeiluvaiheen toteuttivat Malawin viestintävirasto, Chancellor Collegen fysiikan osasto ja Marconi Wireless Lab, joka toimii Abdus Salamin kansainvälisessä teoreettisen fysiikan tutkimuslaitoksessa Italian Triestessä.

TVWS:ää testattiin vuonna 2013 Zombassa St. Maryn lukiossa, Malawin ilmavoimien tukikohdassa, Pirimitin maaseutusairaalassa ja geologian tutkimuslaitoksessa.

Lukiolaistyttö innostui

"Nettiyhteys on halpa ja tehokas, sillä kalliit operaattorimaksut puuttuvat. Se on ällistyttävää", Malawin teknisen yliopiston opiskelija Elizabeth Kananji kehuu. Hän tutustui hankkeen pilottivaiheeseen käydessään St. Maryn lukiota, ja se innosti hänet opiskelemaan it-alaa.

Vastaavia pilottihankkeita on toteutettu myös Yhdysvalloissa, Britanniassa, Etelä-Afrikassa ja Keniassa, mutta Malawi aikoo pystyttää valtakunnallisen TVWS:n ensimmäisenä maailmassa.

YK:n televiestintäliitto ITU arvioi hankkeen järkeväksi ja kustannustehokkaaksi tavaksi saada nettiyhteys maaseudulle.

Energia auringosta

"Nettioperaattorien palvelut ovat Malawissa kalliimpia kuin esimerkiksi Keniassa, minkä seurauksena yhteydet ovat harvassa. Se johtuu ennen kaikkea ahneudesta ja tehottomuudesta", C3-yhtiön toimitusjohtaja Chris Shaeke sanoo.

"Me päätimme muuttaa tilanteen", hän jatkaa ja lupaa luotettavaa ja edullista palvelua. "Laitteemme toimivat aurinkoenergialla, josta Malawissa ei ole pulaa."

C3 on yksi 12:sta pääasiassa kehitysmaissa toimivasta yrityksestä, jotka saavat teknistä ja taloudellista tukea Microsoftilta yhtiön Affordable Access Initiativen kautta.

C3:n datakeskukset Malawin pääkaupungissa Lilongwessa ja Blantyressa ryhtyvät ensimmäisinä Afrikassa tarjoamaan pilvipalveluja. Asiakkaiksi toivotaan valtion virastoja ja laitoksia sekä järjestöjä ja yrityksiä.

Soveltuu terveyskasvatukseen

Yksi kiinnostuneista yrityksistä on Health Point Media (HPM). Se suunnittele videoituja terveysalan tietoiskuja, jotka välitettäisiin tv-vastaanottimien kautta jokaisen Malawin terveysaseman ja sairaalan odotusaulaan.

"Kohdistamme viestimme niille 1,9 miljoonalle ihmisille, jotka asioivat terveydenhuollossa kuukausittain", HPM:n johtaja Tapiwa Bandawe selittää.

"Koska Malawissa on vain yksi terveystyöntekijä 10 000:ta asukasta kohti, kukaan ei ehdi kertoa ihmisille esimerkiksi siitä, miten tarttuvia tauteja voi välttää. He saavat tiedon meiltä samalla, kun jonottavat vastaanotolle", hän jatkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia