Maailmassa heitetään pois vuosittain noin 7,3 miljardia sähköllä toimivaa lelua – ”Näkymätöntä” e-jätettä pitäisi kierrättää tehokkaammin, vaaditaan tuoreessa raportissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailmassa heitetään pois vuosittain noin 7,3 miljardia sähköllä toimivaa lelua – ”Näkymätöntä” e-jätettä pitäisi kierrättää tehokkaammin, vaaditaan tuoreessa raportissa

Moni kuluttaja heittää piensähkölaitteet sekajätteeseen tai varastoi niitä kotonaan. Ne sisältävät kuitenkin arvokkaita raaka-aineita, joita tarvitaan vihreässä siirtymässä, muistutetaan YK:n tekemässä laskelmassa.

Lelurobotti.

Sähköiset lelut ovat yksi suurimmista näkymättömän e-jätteen lähteistä. Kuva: Michal Beitz / Pixabay.

Käyttämättä jääneet johdot, elektroniset lelut ja lukemattomat muut kuluttajien piensähkölaitteet muodostavat vuosittain noin yhdeksän miljardia kiloa elektronista jätettä, käy ilmi YK:n UNITAR-instituutin tuoreesta raportista.

Sen kierrättäminen olisi tärkeää, sillä luontoon joutuessaan e-jätteen sisältämät metallit voivat saastuttaa vettä ja maaperää. Lisäksi niiden sisältämät raaka-aineet, kuten metallit, ovat arvokkaita.

Yhteisesti sovittua ”näkymättömän” e-jätteen määritelmää ei ole olemassa, mutta laskelmaa varten sovellettiin YK:n laajempaa e-jäteluokitusta. Näkymätön e-jäte muodostaa raportin mukaan noin kuudesosa koko globaalista e-jätetaakasta. 

Kotitaloudet varastoivat osan e-jätteestä kodeissaan ajatellen käyttävänsä laitteita ehkä myöhemmin. Osa taas heitetään sekajätteeseen, koska laitteiden ei ymmärretä kuuluvan sähkölaitekierrätykseen. 

”Surullista kyllä, näkymätön e-jäte jää usein huomiotta, koska sitä ei nähdä e-jätteenä. Meidän pitää muuttaa se, ja tietoisuuden lisääminen on suuri osa ratkaisua. Paljon edistystä on nähty muovisaasteen ympärillä, ja ihmiset ovat nyt tietoisempia siitä. -- Toivomme, että sama tapahtuu e-jätteen kentällä”, sanoo raportin teettäneen WEEE-foorumin edustaja Magdalena Charytanowicz tiedotteessa.

Yleisin näkymättömän e-jätteen ryhmä ovat laskelman mukaan elektroniset lelut, joita vuonna 2022 heitettiin pois 7,3 miljardia kappaletta, noin 3,2 miljardia kiloa. Niitä ovat esimerkiksi elektroniset autot ja junat, puhuvat nuket, muut robottilelut sekä lennokit.

Näkymätöntä e-jätettä ovat myös erilaiset kotitalouksien hälyttimet, sähköiset työkalut, johdot, sähkötupakointivälineet, pienet it-laitteet, kuten kovalevyt, kaiuttimet, henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät välineet, kuten parranajokoneet ja sähköhammasharjat, sekä led-valot. Esimerkiksi kuluttajaelektroniikasta, kuten kuulokkeista, syntyy vuosittain 347 miljoonaa kiloa jätettä.

Elektroniset laitteet sisältävät esimerkiksi litiumia, jota tarvitaan vihreässä siirtymässä, muun muassa sähköautojen akuissa. Elektronisissa laitteissa on myös kuparia, jonka kysynnän arvioidaan kasvavan pelkästään Euroopassa kuusinkertaiseksi vuoteen 2030 mennessä, WEEE-foorumi muistuttaa. Se arvioi, että näkymättömän e-jätteen arvo on noin 9,5 miljardia dollaria.

Väärin kierrätettynä laitteet ovat myö ympäristölle vaarallisia ja voivat aiheuttaa tulipalon. 

EU:ssa lainsäädäntö on jo vuosien ajan velvoittanut tuottajat hoitamaan elektronisen jätteen kierrätyksen. Esimerkiksi Suomessa piensähkölaitteita voi viedä muun muassa kauppakeskusten kierrätyspisteisiin. Sähkölaitekierrätykseen kuuluvat kaikki laitteet, joiden läpi kulkee sähkövirta.

Siitä huolimatta EU:n e-jätteen kokonaiskierrätysaste on yhä alle puolet. YK:n mukaan globaalisti kaikesta e-jätteestä kierrätetään vain 17 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia