Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.

Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asevalmistajien kauppa on taas kasvanut, osoittavat Siprin tilastot. Kuvassa asealan tapahtumaa protestoiva mielenosoittaja Kanadassa keväällä 2018. Kuva: Mike Gifford / CC BY-NC 2.0.

Maailman suurimpien asefirmojen kauppojen arvo oli viime vuonna 398,2 miljardia dollaria eli runsaat 350 miljardia euroa. Summa kasvoi kolmatta vuotta peräkkäin, käy ilmi Tukholman rauhantutkimusinstituutin Siprin tänään julkaisemista uusista tilastoista.

Sipri tarkastelee maailman sataa suurinta asefirmaa. Niiden myynti on kasvanut vuodesta 2002 peräti 44 prosenttia, se kertoo. Datan puutteen vuoksi luvuissa ei ole mukana Kiinaa.

Eniten listalla on yhdysvaltalaisia firmoja, 42. Yhdysvaltalaisfirmojen myynti on reilusti yli puolet koko summasta. Maailman suurimpana asevalmistajana on pysynyt Lockheed Martin, joka myi aseita viime vuonna vajaalla 40 miljardilla eurolla.

Perinteisesti Iso-Britannia on pitänyt kakkossijaa tilastoissa, mutta viime vuonna tilalle nousi Venäjä. Maailman sadan suurimman asevalmistajan joukossa on nyt kymmenen venäläisfirmaa.

”Venäläisten yhtiöiden asemyynti on kasvanut merkittävästi vuodesta 2011. Tämä on linjassa sen kanssa, että Venäjä käyttää yhä enemmän rahaa asehankintoihin modernisoidakseen armeijaansa”, sanoo Siprin vanhempi tutkija Siemon Wezeman tiedotteessa.

Länsieurooppalaisista suurin asetuottaja on edelleen Iso-Britannia. Euroopan ulkopuolella merkittävä ovat esimerkiksi Intia ja Turkki. Turkkilaisia firmoja on vain kaksi, mutta niiden myynti kasvoi viime vuonna 24 prosenttia. Syynä on Siprin mukaan se, että Turkki pyrkii kehittämään aseteollisuuttaan tyydyttääkseen kysyntänsä ja vähentääkseen riippuvuuttaan ulkomaisista valmistajista.

Suomalaisia yrityksiä listalla ei ole. Ainoa pohjoismaalainen asevalmistaja on sijalta 36 löytyvä ruotsalainen Saab.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia