Uutiset Ilmastonmuutos

Lihansyöntiä vähennettävä etenkin rikkaissa maissa

Lihankulutuksen vähentäminen pienentäisi merkittävästi kasvihuonepäästöjä. Tutkimuksen mukaan pienilläkin teoilla voi olla merkitystä.
Kerroshampurilainen ja ranskalaiset.
Jos hampurilaispihvi koostuisi 30 prosenttisesti sienistä, päästöt vähenisivät jo merkittävästi. (Kuva: Chichacha / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jopa 15 prosenttia kasvihuonepäästöistä aiheutuu lihakarjan kasvatuksesta, joten lihansyönnin vähentäminen olisi merkittävä askel kohti ilmastonmuutoksen torjumista tai hidastamista.

Lihankulutus on erityisen suurta rikkaissa maissa, joten muutoksen olisi lähdettävä sieltä.

Tutkijoiden mukaan jo pienilläkin teoilla voi olla merkitystä. Jos esimerkiksi Yhdysvalloissa hampurilaispihveihin sekotettaisiin 30 prosentin verran sieniä, päästöt vähenisivät 2,3 miljoonan auton tuottamien kasvihuonepäästöjen verran, todetaan World Resources Institute (WRI) tutkimusinstituutissa.

”Sienien lisääminen tekee pihvistä jopa lihapihviä maukkaampaa. Lisäksi pihvi on näin terveellisempi”, kommentoi WRI:n tutkija Daniel Vennard Reutersille.

Yhdysvalloissa lihankulutus on erityisen suurta. WRI arvioi, että maassa syödään noin 10 miljardia hampurilaista vuodessa. Lihasienipihvejä saa kuitenkin jo supermarketeista ja niitä on myös tarjolla joissain koulu- ja työpaikkaruokaloissa.

Parasta tietysti olisi, jos liha korvattaisiin kokonaan kasvipohjaisilla tuotteilla. Vaikka kasvissyönti on lisääntynyt ja nostamassa imagoaan, tutkijat muistuttavat, että joillekin kasvisruoka voi olla pelkän imagon vuoksi luotaantyöntävä ajatus ja jotkut kokevat lihansyönnistä luopumisen vaikeaksi makunautinnon tai tottumuksen vuoksi.

Jo kuitenkin pelkästään ruokalistojen suunnittelulla voi olla merkitystä kasvisyönnin lisäämiseksi. Käyttäytymistieteen tutkija Linda Baconin mukaan kasvisruokaa tilataan todennäköisemmin, jos se on ruokalistalla tasa-arvoisesti liharuokien seassa. Jos kasvisruoat on listattu ruokalistan perälle oman otsikon alle, asiakkaat tilaavat kasvisruokaa jopa 56 prosenttia epätodennäköisemmin.

Myös ruokien nimillä on merkitystä. Stanfordin yliopiston tutkijoiden mukaan esimerkiksi makunautintoa korostavat termit kuten ”rapeat sipulirenkaat” ja ”voissa paistettu täyteläinen maissi” myy paremmin, kuin jos samoja ruokia myytäisiin terveysvaikutuksia korostavilla käsitteillä.

Ilmastonmuutos ruokaterveysilmastonmuutos Yhdysvallat

Lue myös

Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Järvi- ja vuoristomaisema Slovakiassa Ylä-Tatrassa

Slovakia varautuu vesipulaan

Slovakia on ensimmäisenä valtiona laatinut toimintaohjelman ilmastonmuutoksen aiheuttamia äärisäitä ja kuivuutta vastaan.
Nasan satelliittikuva tulivuorenpurkauksesta

Tutkijat: Ilmastonmuokkaus uhkaisi eläimiä ja kasveja

Maapalloa pystyisi viilentämään suihkuttamalla yläilmakehään rikkidioksidia. Tuoreen tutkimuksen mukaan vaikutukset eläimiin ja kasveihin voisivat kuitenkin olla tuhoisat, mikäli muokkaus yllättäen lopetettaisiin.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.