Uutiset Naisten oikeudet

Lapsiavioliitto pilaa monen afgaaninaisen elämän

Koulu jää kesken ja liian varhaiset synnytykset tuhoavat monen afganistanilaisen naisen terveyden, kirjoittaa Abida M. Telaee.

(IPS) -- Äitiyskuolleisuus on nousussa, sairaalat täyttyvät anemiaa potevista tytöistä ja naisista. Yli 200 lukiossa ei ole yhtään tyttöoppilasta. Näihin Afganistanin naisten ongelmiin on syynä liian varhain solmittu avioliitto.

Afganistanin laki kieltää avioitumisen alle 16-vuotiailta tytöiltä, mutta moni menee naimisiin 13-vuotiaana ja paljon itseään vanhemman miehen kanssa, Afganistanin terveysministeriön osastopäällikkö Sadia Fayeq Ayubi myöntää.

Jo tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana viranomaisten tietoon tuli 53 lapsiavioliittoa, oikeusministeriössä naisten asioita hoitava Nadia Faizi vahvistaa.

Hänen mukaansa paljon tapauksia jää pimentoon maaseudulla, missä sorrettujen naisten on vaikea saada apua. Lapsiavioliittoja solmitaan eniten pohjoisissa Kunduzin, Sarpolin, Faryabin ja Heratin maakunnissa.

16-vuotias vanhapiika

Perheet painostavat tyttöjä avioon varhain, sillä jo 16-vuotiaan tytön naimattomuutta pidetään häpeänä.

Tyttö saatetaan myös "myydä" avioon perheen kunnian pelastamiseksi tai korvaukseksi perheenjäsenen tekemästä rikoksesta, joka kohdistui sulhasen sukuun.

Kabulilaisen moskeijan saarnaaja Sayed Salahudin Hashimi vakuuttaa, ettei tyttöjä saa pakottaa naimisiin. Hän kuitenkin myöntää, että islamin laki sallii avioitumisen puberteetin ohittaneelle tytölle.

Pysyvät vauriot

Liian nuorena ja ilman asianmukaista hoitoa koetut raskaudet ja synnytykset altistavat tytöt vakaville terveyshaitoille. Yksi yleisimmistä on kivulias fistula eli synnytyskanavaan muodostunut avanne. Siitä voi seurata virtsankarkailua ja usein myös hedelmättömyyttä.

Sarpolin maakunnassa asuva Nayela-niminen teinityttö on tuotu Kabuliin Malalain äitiyssairaalaan fistulan vuoksi. Nayela menetti isänsä varhain, ja isoisä pakotti hänet teininä avioon 40-vuotiaan miehen kanssa.

Kuten näissä tapauksissa usein käy, Nayela synnytti kuolleen lapsen ja kärsi vakavia sisäisiä vaurioita. Kun vaivat eivät alkaneet parantua, aviomies ja anoppi ajoivat tytön talosta.

Nayelan äiti toi tytön lopulta Kabuliin leikattavaksi. Malalain sairaalan johtava lääkäri Hafiza Omarkhail vahvistaa, että fistula on todella yleinen ja usein seuraus lapsiavioliitosta.

Karut tilastot

Kansainvälisellä tuella vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan yksi nainen 50:stä menehtyy Afganistanissa raskauteen liittyvästä syystä. Maaseudulla riski on viisinkertainen kaupunkeihin verrattuna.

Avioerot sekä naisten poltto- ja muut itsemurhat yleistyvät Afganistanissa, maan ihmisoikeuskomission naisten osastolla työskentelevä Parwin Rahimi kertoo. Vuonna 2010 viranomaisten tietoon tuli 2 300 tapausta, joissa 15-40-vuotias afgaaninainen yritti surmata itsensä.

Rahimi pitää vääränä lakia, joka sallii 16-vuotiaan tytön perustaa perheen. Se altistaa tytöt sorrolle ja estää koulunkäynnin. Opintie katkeaa ennen kuudetta luokkaa 82 prosentilla afgaanitytöistä. Afganistanin naisista jopa 88 prosenttia on lukutaidottomia.

Naisten oikeudet genderlapsetterveys Afganistan Suomen IPS

Lue myös

Argentiinalaisia naisia mielenosoituksessa.
Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa 3. kesäkuuta järjestetylle marssille naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan osallistui tänä vuonna paljon nuoria.
(Kuva:
Ana Currarino
/
Suomen IPS
)

Argentiinassa kiristetään lakeja naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi

Argentiinalaiset ovat kyllästyneet naisiin kohdistuvaan väkivaltaan, joka johtaa usein jopa kuolemaan. Nyt maassa on hyväksytty muun muassa laki, joka riistää vanhemmuuden puolisonsa murhaan osalliselta.
Libanonilainen naisyrittäjä ja trukki.
Alle puolet maailman naisista on työmarkkinoilla. Libanonilainen Amira Abi Khalil omistaa tiili- ja kiviyrityksen.
(Kuva:
Joe Saade
/
UN Women
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Naisten palkkatyön lisääminen toisi biljoonahyödyt

Kansainvälisen työjärjestön mukaan alle puolet naisista on työmarkkinoilla, vaikka useimmat haluaisivat palkkatyön. Normit, joiden mukaan palkkatyö ei sovi naiselle, istuvat yhä tiukassa.
Autoja Riadissa Saudi-Arabiassa
Saudi-Arabiassa vain miehet saavat ajaa.
(Kuva:
dr. zaro
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Naisautoilun puolustaja pidätettiin Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia on pidättänyt Loujain al-Hathloulin, joka oli vuonna 2014 pidätettynä yli kaksi kuukautta uhmattuaan naisten ajokieltoa.

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.