Uutiset Naisten oikeudet

Lapsiavioliitto pilaa monen afgaaninaisen elämän

Koulu jää kesken ja liian varhaiset synnytykset tuhoavat monen afganistanilaisen naisen terveyden, kirjoittaa Abida M. Telaee.

(IPS) -- Äitiyskuolleisuus on nousussa, sairaalat täyttyvät anemiaa potevista tytöistä ja naisista. Yli 200 lukiossa ei ole yhtään tyttöoppilasta. Näihin Afganistanin naisten ongelmiin on syynä liian varhain solmittu avioliitto.

Afganistanin laki kieltää avioitumisen alle 16-vuotiailta tytöiltä, mutta moni menee naimisiin 13-vuotiaana ja paljon itseään vanhemman miehen kanssa, Afganistanin terveysministeriön osastopäällikkö Sadia Fayeq Ayubi myöntää.

Jo tämän vuoden kahden ensimmäisen kuukauden aikana viranomaisten tietoon tuli 53 lapsiavioliittoa, oikeusministeriössä naisten asioita hoitava Nadia Faizi vahvistaa.

Hänen mukaansa paljon tapauksia jää pimentoon maaseudulla, missä sorrettujen naisten on vaikea saada apua. Lapsiavioliittoja solmitaan eniten pohjoisissa Kunduzin, Sarpolin, Faryabin ja Heratin maakunnissa.

16-vuotias vanhapiika

Perheet painostavat tyttöjä avioon varhain, sillä jo 16-vuotiaan tytön naimattomuutta pidetään häpeänä.

Tyttö saatetaan myös "myydä" avioon perheen kunnian pelastamiseksi tai korvaukseksi perheenjäsenen tekemästä rikoksesta, joka kohdistui sulhasen sukuun.

Kabulilaisen moskeijan saarnaaja Sayed Salahudin Hashimi vakuuttaa, ettei tyttöjä saa pakottaa naimisiin. Hän kuitenkin myöntää, että islamin laki sallii avioitumisen puberteetin ohittaneelle tytölle.

Pysyvät vauriot

Liian nuorena ja ilman asianmukaista hoitoa koetut raskaudet ja synnytykset altistavat tytöt vakaville terveyshaitoille. Yksi yleisimmistä on kivulias fistula eli synnytyskanavaan muodostunut avanne. Siitä voi seurata virtsankarkailua ja usein myös hedelmättömyyttä.

Sarpolin maakunnassa asuva Nayela-niminen teinityttö on tuotu Kabuliin Malalain äitiyssairaalaan fistulan vuoksi. Nayela menetti isänsä varhain, ja isoisä pakotti hänet teininä avioon 40-vuotiaan miehen kanssa.

Kuten näissä tapauksissa usein käy, Nayela synnytti kuolleen lapsen ja kärsi vakavia sisäisiä vaurioita. Kun vaivat eivät alkaneet parantua, aviomies ja anoppi ajoivat tytön talosta.

Nayelan äiti toi tytön lopulta Kabuliin leikattavaksi. Malalain sairaalan johtava lääkäri Hafiza Omarkhail vahvistaa, että fistula on todella yleinen ja usein seuraus lapsiavioliitosta.

Karut tilastot

Kansainvälisellä tuella vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan yksi nainen 50:stä menehtyy Afganistanissa raskauteen liittyvästä syystä. Maaseudulla riski on viisinkertainen kaupunkeihin verrattuna.

Avioerot sekä naisten poltto- ja muut itsemurhat yleistyvät Afganistanissa, maan ihmisoikeuskomission naisten osastolla työskentelevä Parwin Rahimi kertoo. Vuonna 2010 viranomaisten tietoon tuli 2 300 tapausta, joissa 15-40-vuotias afgaaninainen yritti surmata itsensä.

Rahimi pitää vääränä lakia, joka sallii 16-vuotiaan tytön perustaa perheen. Se altistaa tytöt sorrolle ja estää koulunkäynnin. Opintie katkeaa ennen kuudetta luokkaa 82 prosentilla afgaanitytöistä. Afganistanin naisista jopa 88 prosenttia on lukutaidottomia.

Naisten oikeudet genderlapsetterveys Afganistan Suomen IPS

Lue myös

Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.
(Kuva:
Kristin Palitza
/
IPS
)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.
YK:n pääsihteeri António Guterres ja apulaispääsihteeri Amina J. Mohammed
YK:n pääsihteeri saa tasa-arvojärjestöiltä kiitosta muun muassa Amina J. Mohammedin nimittämisestä apulaispääsihteeriksi.
(Kuva:
Mark Garten
/
UN Photo
)

Tasa-arvojärjestöt antoivat YK:n pääsihteerille välitodistuksen: feministinen YK edistyy

Vuoden verran virassa ollut YK:n pääsihteeri António Guterres lupasi edistää tasa-arvoisempaa YK:ta. Kansalaisjärjestöjen mukaan tehtävää riittää vielä, vaikka Guterres saa kiitostakin.
Torinäkymä Somalimaan Hargeisasta
Somalimaa itsenäistyi yksipuolisesti vuonna 1991, mutta se on vasta nyt kriminalisoimassa raiskaukset. Kuva Somalimaan pääkaupungista Hargeisasta.
(Kuva:
Clay Gilliland
/
CC BY-SA 2.0
)

Somalimaa kriminalisoimassa raiskaukset

Somaliasta yksipuolisesti itsenäistyneellä Somalimaalla ei ole tähän asti ollut omaa raiskauslainsäädäntöä. Viime vuosina etenkin kuivuus on asettanut naiset yhä alttiimmiksi väkivallalle.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.