Länsi pysyy sokeana Uzbekistanin ihmisoikeusrikkeille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Länsi pysyy sokeana Uzbekistanin ihmisoikeusrikkeille

Afganistanin operaation huoltoreitti Uzbekistanin halki on tärkeämpi kuin maan kansalaisten ihmisoikeudet, väittää ihmisoikeusjärjestö.

Länsimaat katsovat sormiensa läpi Uzbekistanin heikkoa ihmisoikeustilannetta säilyttääkseen suhteensa hallitukseen, joka on tärkeä Naton Afganistan-operaation kannalta, väittää Human Rights Watch (HRW).

Järjestön tuoreen raportin mukaan mukaan 28 miljoonan entinen asukkaan neuvostovaltio ei ole pitänyt lupauksiaan kidutuksen lopettamisesta.

Raportin mukaan viranomaisten pidättämille ihmisille on annettu sähköshokkeja, tukehdutettu, lyöty, ja alistettu seksuaaliselle nöyryytykselle. Tämän lisäksi YK:n ihmisoikeusasiantuntijoiden läsnäolo on Uzbekistanissa kielletty lähes vuosikymmenen, ihmisoikeusaktivisteja lojuu vankilassa ja riippumaton kansalaisyhteiskunta on tukahdutettu.

 "Maat, joita on perinteisesti pidetty ihmisoikeuksien puolustajina Uzbekistanissa sulkevat silmänsä jatkuvalta ja laajalle levinneeltä kidutukselta", HRW sanoo.

"Maan sijainnin Afganistanin vieressä ei pitäisi tehdä kidutuksesta ja sorrosta hyväksyttävää", se lisää.

Järjestön mukaan Yhdysvaltojen ja EU:n pidättäytyminen Uzbekistanin hallituksen arvostelemisesta on pahentanut ihmisoikeustilannetta.

Presidentti Islam Karimov, 73, on hallinnut luonnonvaroiltaan rikasta maata rautaisella kädellä yli 20 vuoden ajan. Uzbekistanin suhteet Yhdysvaltojen ja EU:n kanssa heikkenivät vuonna 2005 kun hallitus iski kansannousua vastaan itäisessä Andizhanin kaupungissa. Todistajien mukaan satoja ihmisiä sai surmansa kun sotilaat avasivat tulen väkijoukkoon. Länsi kritisoi verisiä ja järjestelmällisiä ihmisoikeusloukkauksia, mutta sittemmin maiden välit ovat parantuneet.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia