Uutiset

Kuubassa vireillä laki homoliitoista

Samaa sukupuolta olevien oikeudet ovat edenneet Kuubassa nopeaan tahtiin viimeisten vuosikymmenten aikana.

"Lainsäädäntö estää suurta joukkoa kuubalaisista elämästä niin kuin he haluaisivat", sanoo Alberto Rogue, joka johtaa Miehet monimuotoisuuden puolesta -ryhmää.

Ryhmä vaatii Raúl Castron johtamaa Kuuban hallitusta myöntämään samaa sukupuolta oleville pariskunnille oikeuden niin avioliittoon, adoptioon kuin avustettuun lisääntymiseenkin.

Tähän saakka vaatimukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Uusi perhelaki odottaa kuitenkin käsittelyä. Lakiesitykseen sisältyy ainakin samaa sukupuolta olevien liittojen laillistaminen.

Vielä 1970-luvulla homofobia oli Kuubassa tavallista ja syrjintä pesi syvällä rakenteissa. Homoilla ei esimerkiksi ollut asiaa opettajaksi tai valtion virkaan.

"Huomiota herättävästä homoseksuaalisesta esiintymisestä julkisesti" rangaistiin aina 1990-luvulle saakka. Suhtautumista seksuaalisiin vähemmistöihin leimaavat yhä väärinymmärrykset, ennakkoluulot ja pelot.

Raúl Castron tytär parlamentaarikko Mariela Castro johtaa Kuuban kansallista seksuaalikasvatuskeskusta ja on puhunut voimakkaasti homoliittojen laillistamisen puolesta.

seksuaalisuus Kuuba

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.