Uutiset

Kuubassa vireillä laki homoliitoista

Samaa sukupuolta olevien oikeudet ovat edenneet Kuubassa nopeaan tahtiin viimeisten vuosikymmenten aikana.

"Lainsäädäntö estää suurta joukkoa kuubalaisista elämästä niin kuin he haluaisivat", sanoo Alberto Rogue, joka johtaa Miehet monimuotoisuuden puolesta -ryhmää.

Ryhmä vaatii Raúl Castron johtamaa Kuuban hallitusta myöntämään samaa sukupuolta oleville pariskunnille oikeuden niin avioliittoon, adoptioon kuin avustettuun lisääntymiseenkin.

Tähän saakka vaatimukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Uusi perhelaki odottaa kuitenkin käsittelyä. Lakiesitykseen sisältyy ainakin samaa sukupuolta olevien liittojen laillistaminen.

Vielä 1970-luvulla homofobia oli Kuubassa tavallista ja syrjintä pesi syvällä rakenteissa. Homoilla ei esimerkiksi ollut asiaa opettajaksi tai valtion virkaan.

"Huomiota herättävästä homoseksuaalisesta esiintymisestä julkisesti" rangaistiin aina 1990-luvulle saakka. Suhtautumista seksuaalisiin vähemmistöihin leimaavat yhä väärinymmärrykset, ennakkoluulot ja pelot.

Raúl Castron tytär parlamentaarikko Mariela Castro johtaa Kuuban kansallista seksuaalikasvatuskeskusta ja on puhunut voimakkaasti homoliittojen laillistamisen puolesta.

seksuaalisuus Kuuba

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.