Kuubassa puuhataan tasa-arvoista avioliittolakia – Uskonnolliset liikkeet vastustavat äänekkäästi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuubassa puuhataan tasa-arvoista avioliittolakia – Uskonnolliset liikkeet vastustavat äänekkäästi

Kuubassa äänestetään helmikuussa uudesta perustuslaista, joka sallisi myös tasa-arvoisen avioliiton. Se ei miellytä etenkään uskonnollisia tahoja. Osa kuubalaisista myös pitää keskustelua savuverhona, jolla viedään kansalaisten huomio pois poliittisista ja taloudellisista oikeuksista.

Perinteistä perhemallia puolustava juliste Kuubassa, katunäkymä

Kuuban perustuslakiehdotukseen sisältyvän tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden vastustajat julistavat kannattavansa avioliiton ”alkuperäistä mallia”. Kuva: Jorge Luis Baños / IPS.

(IPS) -- Kuuban uuden perustuslakiluonnoksen pykälä 68 antaa kaikille tasa-arvoiset mahdollisuudet solmia avioliiton. Keskustelu lakiesityksestä on nostanut esiin ennakkoluuloja, ja vastahangassa ovat varsinkin evankeliset herätysliikkeet.

Pykälä 68 määrittelee avioliiton kahden henkilön vapaaehtoiseksi liitoksi. Kuuban parlamentti hyväksyi kesällä luonnoksen, jonka on määrä korvata perustuslaki vuodelta 1976.

Ehdotuksesta järjestettiin kansalaiskuulemisia elo-marraskuussa, ja samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus herätti paljon keskustelua. Helmikuun lopulla esitys alistetaan kansanäänestykseen.

”Protestanttiset kirkkokunnat ovat yhdistäneet voimansa helluntailaisten ja evankelisten herätysliikkeiden kanssa vastustaakseen pykälää 68”, kertoo psykiatri Lourdes Teresita Rebustillo, joka työskentelee Santiago de Cuban kristillisessä palvelukeskuksessa.

”Oppi tulee ulkoa”

Kuubaan on rantautunut termi ”tasa-arvoideologia”, jota konservatiiviset oikeistoryhmät eri puolilla maailmaa viljelevät kirosanan tapaan.

”Ulkopuolelta tulevat opit aiheuttavat kaaosta köyhissä ja alikehittyneissä maissa”, Rebustillo sanoo. Hänen johdollaan annetaan vuosittain tasa-arvoa tähdentävää koulutusta noin 450 hengelle, joiden joukossa on uskovaisia ja uskonnottomia.

”Olemme tehneet tasa-arvotyötä vuodesta 1995. Se alkoi naisten kehityksen tukemisena, kunnes mukaan otettiin myös miehet. Puhumme väkivallasta ja maskuliinisuudesta, sukupuolten tasa-arvon ohella pyrimme sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen.”

Juuri kun ajatus tasa-arvosta oli alkanut itää Kuubassa lainsäädäntöä myöten, uskontoryhmät jakavat kansalle virheellistä tietoa, jota leviää myös television ja muiden medioiden kautta, Rebustillo valittaa.

Lourdes Teresita Rebustillo kirjahyllyn edessä

Kuubalainen psykiatri Lourdes Teresita Rebustillo on vuosikymmeniä tehnyt työtä tasa-arvon hyväksi kristillisessä palvelukeskuksessa Santiago de Cubassa. Kuva: Jorge Luis Baños / IPS.

Toivoa vähemmistöille

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on alkanut kohentua viime aikoina Kuubassa. Valtion seksuaalikasvatuksen keskus on järjestänyt vuodesta 2007 lähtien joka kevät valtakunnallisen kampanjan homo- ja transfobiaa vastaan.

”Tasa-arvoideologian paheksunta liittyy kristittyjen fundamentalistien ristiretkeen feminismiä ja vähemmistöjen oikeuksia vastaan”, lääkäri ja aktivisti Alberto Roque sanoo.

Hän muistuttaa, että Kuubassa myös katolinen kirkko on taistellut homoliittoja, sukupuolenvaihdosleikkauksia ja sateenkaariperheitä vastaan.

Pykälän 68 kannattajat kampanjoivat nyt ”kuubalaisen mallin” puolesta ja vastustajat puolustavat ”perinteistä perhemallia”.

Osa pitää savuverhona

Osa kuubalaisista pitää keskustelua pykälästä 68 savuverhona, jolla viedään kansalaisten huomio pois poliittisia ja taloudellisia oikeuksia koskevista perustuslain pykälistä.

Sosialistinen Kuuba on perustuslain mukaan ateistinen valtio, mutta vuonna 1992 lakiin kirjattiin uskonnonvapaus.

Arviolta 60 prosenttia Kuuban 11,5 miljoonasta asukkaasta kuuluu katoliseen kirkkoon, mutta kirkossa käy aniharva. Afrokuubalainen santerismi-uskonto vaikuttaa vahvasti kuubalaisten elämään. Sen harjoittajia arvioidaan olevan reilut kymmenen prosenttia.

Protestanttien osuus kuubalaisista on eri lähteiden mukaan 5–10 prosenttia, mutta leimallista on evankelisten ryhmien voimakas kasvu viime vuosina.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia