Koronaviruskriisi kaventaa lehdistönvapautta, varoittaa toimittajajärjestö – Poikkeuksellista tilannetta käytetään hyväksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koronaviruskriisi kaventaa lehdistönvapautta, varoittaa toimittajajärjestö – Poikkeuksellista tilannetta käytetään hyväksi

Pohjoismaat ovat jälleen kärjessä Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. Monet indeksin hännillä olevat maat ovat sensuroineet myös koronavirusuutisia, järjestö kertoo.

Tyhjä paperi ja musta kynä pöydällä.

Monet maat ovat sensuroineet koronavirusuutisointia. Kuva: Daria / Epicantus / CC BY 2.0.

Koronaviruspandemia on pahentanut maailman lehdistönvapautta uhkaavia kriisejä, varoittaa lehdistönvapausjärjestö Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka julkaisi tänään vuotuisen lehdistönvapausindeksinsä.

”Kansanterveyskriisi antaa autoritaarisille hallinnoille mahdollisuuden toteuttaa shokkioppia: käyttää hyödykseen sitä, että politiikka on tauolla, yleisö on lamaantunut eikä protesteja voi järjestää – ja ottaa näin käyttöön toimenpiteitä, jotka olisivat normaaleina aikoina mahdottomia”, sanoo järjestön pääsihteeri Christophe Deloire tiedotteessa.

RSF:n lehdistönvapausindeksi mittaa 180 maan ja alueen median toimintavapautta. Tänä vuonna listan hännillä olevista maista moni on tukahduttanut mediaa myös koronaviruksen aikana.

Esimerkiksi 177. sijalla oleva Kiina ja 173. sijalla oleva Iran ovat sensuroineet aiheeseen liittyviä uutisia. 162. sijalla olevan Irakin viranomaiset veivät uutistoimisto Reutersilta luvan kolmeksi kuukaudeksi, kun se julkaisi artikkelin, joka kyseenalaisti tartuntaluvut. 89. sijalla olevassa Unkarissa puolestaan säädettiin ”koronalaki”, joka langettaa jopa viiden vuoden vankeustuomion väärän tiedon levittämisestä, järjestö kertoo.

Indeksin kärjessä ovat Norja, Suomi, Tanska, Ruotsi ja Alankomaat. Viimeisillä sijoilla taas ovat Pohjois-Korea, Turkmenistan, Eritrea, Kiina ja Djibouti.

Tilanne on parantunut eniten Malesiassa ja Malediiveillä, taustalla hallituksen vaihtuminen. Myös Sudanin sijoitus on parantunut sen jälkeen, kun presidentti Omar al-Bashir syrjäytettiin.

Indeksi mittaa myös yleistä lehdistönvapauden tilaa. Sen pisteytyksellä tilanne on viime vuodesta hieman parantunut mutta vuodesta 2013 lähtien heikentynyt 12 prosenttia. Vain runsas neljännes maailman maista on sellaisia, joissa lehdistönvapauden tila on vähintään tyydyttävä.

RSF:n mukaan tulevan vuosikymmenen aikana journalismiin tulevat vaikuttamaan monenlaiset kriisit, kuten esimerkiksi demokratian kriisi, mediaan kohdistuva luottamuskriisi sekä medioiden talouskriisi.

Suomen Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan erityisen suuri huolenaihe länsimaissa on mediavihamielisyyden lisääntyminen Yhdysvalloissa.

”Fake news on kaikkien jo tuntema heitto, jolla presidentti Trump nurinkurisesti halventaa juuri sitä amerikkalaista laatumediaa, joka Yhdysvalloissa luotettavinta tietoa tarjoaa. Yhdysvaltain on palautettava asemansa lehdistönvapauden puolustajana niin kotimaassa kuin maailmallakin. Siinä on yksi tämän lehdistönvapausindeksin keskeinen toive”, järjestön puheenjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia