Konflikti romahduttanut Syyrian maataloustuotannon | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Konflikti romahduttanut Syyrian maataloustuotannon

Maassa saadaan tänä vuonna edellisvuotta parempi sato, mutta esimerkiksi leivän hinta on noussut lähes 90 prosenttia.

Syyriassa odotetaan tänä vuonna edellisvuotta parempaa satoa runsaiden sateiden ansiosta, mutta siitä huolimatta konflikti on tehnyt laajaa tuhoa maan maataloudelle.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n sekä ruokaohjelma WFP:n tuoreen raportin mukaan esimerkiksi vehnäntuotanto on 40 prosenttia alempana kuin ennen konfliktia. Myös lihantuotanto on vahingoittunut. Halvimman proteiininlähteen, siipikarjan, tuotanto on kutistunut raportin mukaan 50 prosenttia ja lampaiden ja vuohien tuotanto 40 prosenttia.

"Todisteet ovat selvät: lähes viisi vuotta konfliktia ovat tuhonneet Syyrian talouden ja ihmisten kyvyn ostaa välttämättömiä perustarpeita, joita he tarvitsevat selviytyäkseen", sanoo Arif Husain, WFP:n pääekonomisti.

Samalla ruuan hinta on noussut pilviin. Leivän hinta on noussut jopa 87 prosenttia vuoden aikana, raportissa kerrotaan. Perheet käyttävät yli puolet tuloistaan ruokaan, ja yhdellä eniten taisteluista kärsivällä alueella, Dara'assa, osuus on lähes 80 prosenttia.

Maataloustuotanto on konfliktin aikana supistunut, koska polttoaineesta, työntekijöistä, siemenistä ja lannoitteista on pulaa. Kulut ovat nousseet ja työkalut ja kastelujärjestelmät vaurioituneet. Turvattomuus vaikeuttaa ruuan kuljettamista markkinoille.

Noin 9,8 miljoonan syyrialaisen ruokaturvan arvioidaan olevan epävarma. Suoraa ulkopuolista apua tarvitsee heistä 6,8 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia