Kiina tienaa kidutusvälineiden viennillä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiina tienaa kidutusvälineiden viennillä

Maa vie Afrikan ja Aasian maihin muun muassa piikkipamppuja ja niskarautoja, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Kiina vie muihin maihin yhä enemmän voimankäyttöön tarkoitettuja välineitä sekä suoranaisia kidutusvälineitä. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ja brittiläisen tutkimuskeskus Omegan tuoreen raportin mukaan maan vientituotteisiin kuuluvat muun muassa sähkösokkeja antavat ja metallipiikkiset pamput sekä niska- ja jalkaraudat.

Kaupalla ruokitaan ihmisoikeusloukkauksia ympäri Aasian ja Afrikan, Amnesty sanoo.

Kiinalaisia metallipiikkipamppuja, joita ei muualla edes valmisteta, ovat raportin mukaan käyttäneet ainakin Kambodžan poliisi ja Nepalin sekä Thaimaan turvallisuusjoukot. Ne on varta vasten suunniteltu kidutuskäyttöön. Yksi kiinalaisyritys valmistaa niskarautoja, jotka voivat olla hengenvaarallisia, sillä ne saattavat vaikeuttaa hengittämistä, verenkiertoa ja kehon sekä aivojen välistä hermoliikennettä.

Osa välineistä, kuten mellakkavarusteet ja kyynelkaasu, voivat olla normaalin poliisitoiminnan välineitä, mutta niitäkin myydään maihin, joissa tapahtuu vakavia ihmisoikeusrikkomuksia, järjestö sanoo. Esimerkiksi Ugandan poliisille on myyty mellakkavarusteita, vaikka maan poliisin on raportoitu syyllistyneen laajasti kidutukseen ja epäinhimilliseen kohteluun.

Raportin mukaan koko ala on voimakkaassa kasvussa. Vielä noin kymmenen vuotta sitten voimankäyttövälinealalla oli Kiinassa 28 yritystä, nykyään yli 130.

Esimerkiksi China Xinxing -niminen vienti- ja tuontiyritys on kertonut vuonna 2012 käyvänsä kauppaa yli 40 Afrikan maan kanssa. Liikevaihto oli yli 77 miljoonaa euroa pelkästään Afrikassa. Yritys mainostaa muun muassa peukalorautoja ja sähköpamppuja, raportissa kerrotaan.

Amnestyn mukaan Kiinan pitäisi välittömästi uudistaa vientirajoituksensa. Valvonta on sen mukaan heikkoa kuitenkin myös muualla maailmassa, ja myös EU:n ja Yhdysvaltojen pitäisi tehdä parannuksia säännöksiinsä ja tukkia porsaanreikiä sitä mukaa, kun markkinoille tulee uusia tuotteita ja teknologiaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia