Kiina taipui painostuksen edessä vapauttamaan Ai Weiwein | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiina taipui painostuksen edessä vapauttamaan Ai Weiwein

Toisinajattelija Ai Weiwein vapautus sattui samaan aikaan Kiinan pääministerin Euroopan-vierailun kanssa.

Kiinalaisen toisinajattelijan Ai Weiwein pidätys on merkki Kiinan hallituksen yrityksestä torjua sitä kohtaan kasvava kritiikki, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Aasian ja Tyynenmeren alueen apulaisjohtaja Catherine Baber.

Ain vapautus sattui samaan aikaan, kun Kiinan pääministeri Wen Jiabao vierailee Britanniassa ja Saksassa, joihin Ailla on paljon yhteyksiä ja joissa hän saa tukea.

Ai on yksi Kiinan kansainvälisesti tunnetuimmista taiteilijoista, joka tunnetaan myös Kiinan hallinnon ja yhteiskunnallisten ongelmien kritisoijana. Hänet pidätettiin Pekingin lentokentällä huhtikuun alussa. Se herätti kansainvälisiä vastalauseita aina ihmisoikeusaktivisteista poliitikkoihin asti.

Ai vapautettiin keskiviikkona 22.6. hänen tunnustettuaan veronkierron. Hän ei saa matkustaa maasta eikä hän voinut kommentoida vapautustaan tarkemmin toimittajille, kertoo uutiskanava BBC.

Ai on vain yksi monista Kiinasta tänä vuonna pidätetyistä toisinajattelijoista. Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan levottomuuksien vuoksi myös Kiinan viranomaiset ovat alkaneet pelätä vastarintaa. Amnesty Internationalin mukaan helmikuusta lähtien on pidätetty noin 130 aktivistia, asianajajaa, bloggaajaa ja Twitterin käyttäjää.

Amnesty muistuttikin Ain vapautuksen jälkeen, että kansainvälistä painostusta muiden aktivistien vapauttamiseksi on yhä jatkettava.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia