Kiellot eivät estä protestointia Saudi-Arabiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiellot eivät estä protestointia Saudi-Arabiassa

Pidätyksistä ja mielenosoittajien surmista huolimatta uudistusmieliset vaativat poliittisia uudistuksia.

Uudistusmielisten protestointi on jatkunut Saudi-Arabiassa huolimatta viime vuoden maaliskuisesta täyskiellosta, mielenosoittajien surmista ja satojen ihmisten pidätyksistä, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch raportoi.

Pääkaupunki Riadin ohella viime vuoden tammikuussa alkanut protestointi on keskittynyt maan itäosassa sijaitsevaan Qatifin kaupunkiin ja sen ympäristöön.

Qatifin mielenosoituksissa on erityisesti vaadittu vapauttamaan yhdeksän ilman oikeudenkäyntiä vangittua ihmistä, joiden väitetään osallistuneen al-Khobarissa Yhdysvaltojen sotilastukikohtaan tehtyyn pommi-iskuun vuonna 1998.

Marraskuun lopussa mielenosoitukset kääntyivät verisiksi. Human Right Watchin mukaan kaikki sai alkunsa siitä, kun marraskuun 20. päivänä turvallisuusjoukot ampuivat Nasir al-Muhaish -nimisen miehen tiesululla.

Kolme päivää myöhemmin surmaa arvostelleessa mielenosoituksessa turvallisuusjoukot ampuivat kaksi mielenosoittajaa. Aktivistien julkaisema video, jonka väitetään kuvaavan ampumisia, osoittaa, etteivät aseistamattomat mielenosoittajat uhanneet turvallisuusjoukkoja.

Human Right Watchin siteeraaman uutistoimisto AP:n mukaan sisäministeriö katsoi, että tuntemattomat rikolliset olivat vastuussa surmista. Saudi-Arabian hallitus on ilmoittanut tutkivansa tapauksen, mutta mitään yksityiskohtia ei ole julkistettu.

Pidätyksiä heppoisin perustein

Turvallisuusjoukot ovat pidättäneet satoja mielenosoittajia erityisesti Qatifin alueella, ja suurin osa pidätetyistä on yhä tutkintavankeudessa. Protestoijien ohella ulkomaalaisten toimittajien kanssa keskustelleita on pidätetty.

Yksi tutkintavankeudessa olevista on paikallinen ihmisoikeusaktivisti Fadhil al-Manasif, joka pidätettiin lokakuun alussa. Häntä vastaan ei ole nostettu syytettä.

Monarkian vastaisiin mielenosoituksiin kehottavan videon julkaissut Muhammad al-Wadh’ani vietiin pian pidätyksensä jälkeen sairaalaan. Human Right Watchin mukaan Al-Wadh’anin sukulaiset olivat havainneet kidutuksen jälkiä hänen vartalossaan.

Joulukuun puolivälissä turvallisuusjoukot pidättivät runsaat kolmekymmentä mielenosoittajaa sen jälkeen, kun yksi mies oli vaatinut poliittisten vankien vapauttamista, yksi osallistujista kertoi Human Rights Watchille.

Hallitus kieltänyt kaiken protestoinnin

Human Rights Watchin Lähi-idän tutkija Christoph Wilcken mukaan Saudi-Arabia ei ole immuuni arabikevään vaikutuksille. Sadat saudiarabialaiset ovat vaatineet epäkohtien korjaamista sekä poliittisia uudistuksia.

Hallituksen vastaus mielenosoittajille oli maaliskuun alussa julistettu kaiken julkisen protestoinnin kielto huolimatta siitä, että Saudi-Arabia on yksi Arabiliiton ihmisoikeussopimuksen allekirjoittajavaltioista.

Sopimus takaa jokaiselle kansalaiselle oikeuden osallistua vapaasti poliittiseen toimintaan, samoin yhdistymis- ja kokoontumisvapauden.

Protestoinnin kieltoa sisäministeriö perusteli ristiriidalla sharia-lain sekä yhteiskunnan perinteiden ja arvojen kanssa. Ministeriön mukaan protestointi häiritsi myös yleistä järjestystä.

Qatifin ohella protestointi käynnistyi uudestaan joulukuussa myös Riadissa. Yli sata naista ja kymmeniä miehiä vaati pitkään pidätettyinä olevien vapauttamista tai saattamista oikeuteen.

Parhaillaan käydään oikeutta kolmea aktivistia vastaan, jotka osallistuivat rauhanomaisiin mielenosoituksiin sekä levittivät tietoa niistä. Heinäkuussa oikeus tuomitsi viidelle vuoden vankeutta osallistumisesta mielenosoitukseen.

Tuomioiden ankaruus riippuu oikeuden tuomarin harkinnasta, koska Human Right Watchin mukaan Saudi-Arabiassa ei ole kirjoitettua rikoslakia. Tuomarin vallassa on myös määritellä, minkälainen osallistuminen on rangaistavaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia