Kenian raiskausten uhrit yhä ilman apua | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian raiskausten uhrit yhä ilman apua

Vuosien 2007–2008 vaaliväkivallan uhrit eivät ole saaneet juuri minkäänlaista tukea, kertoo Human Rights Watch.

Kenian vaaliväkivallassa vuosina 2007–2008 raiskatuksi joutuneet eivät ole saaneet juuri minkäänlaista tukea tai korvauksia kärsimyksistään, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) tuoreessa raportissaan.

Raportin mukaan sadat seksuaalisen väkivallan uhreiksi joutuneet kärsivät yhä vakavista fyysisistä ja psyykkisistä terveysongelmista, köyhyydestä ja syrjinnästä.

Vaaliväkivalta alkoi Keniassa vuoden 2007 kiisteltyjen presidentinvaalien jälkeen. Yli 1 100 ihmistä kuoli etnisessä väkivallassa, johon syyllistyivät turvallisuusjoukot sekä niin opposition kuin valtapuolueidenkin kannattajat. Maan nykyinen presidentti Uhuru Kenyatta sekä varapresidentti William Ruto ovat olleet tapahtumien vuoksi syytteessä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, mutta Kenyattan tapaus hylättiin todisteiden puutteessa vuonna 2014 ja myös Ruton oikeudenkäynti kangertelee.

HRW haastatteli tutkimustaan varten uhreja, joista monet olivat joutuneet joukkoraiskatuiksi väkivaltaisilla tavoilla, usein perheenjäsenten edessä. Myös poikia ja miehiä raiskattiin. Hyökkääjinä oli Kenian turvallisuusjoukkoja sekä siviileitä ja aseistettuja ryhmiä. Osa tuli raskaaksi tai sai hiv-tartunnan väkivallan seurauksena. Moni on joutunut myös perheensä kaltoin kohtelemaksi, raportissa kerrotaan.

Vain kourallinen tekijöitä on joutunut syytteeseen. Hallitus kuitenkin on ilmoittanut rahastosta, josta voidaan maksaa korvauksia väkivallan uhreille. Järjestön mukaan se on hyvä mahdollisuus uhreille, mutta sitä ei saa käyttää rikosoikeudellisen vastuun välttelyyn.

Virallisten tilastojen mukaan seksuaalisen väkivallan uhriksi joutui vaaliväkivallan aikana noin 900 ihmistä, mutta HRW:n mukaan uhreja on todennäköisesti enemmän.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia