Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Kenian korkein oikeus esti Dadaabin pakolaisleirin sulkemisen

Leiri oli määrä sulkea toukokuussa, mutta tuomari totesi sisäministerin toimineen yli valtuuksiensa.
(Kuva: European Union/ECHO/Anouk Delafortrie / CC BY-ND 2.0)

Kenian korkein oikeus on kumonnut maan hallituksen suunnitelmat sulkea massiivinen Dadaabin pakolaisleiri toukokuussa.

Muun muassa kenialaisen Daily Nation -lehden mukaan tuomari John Mativo linjasi tänään, että sisäministeri Joseph Nkaissery ja hänen kollegansa toimivat yli valtuuksiensa ilmoittaessaan leirin sulkemisesta.

Oikeus julisti myös pakolaisten palauttamisen takaisin Somaliaan perustuslain vastaiseksi ja kuvasi toimenpidettä syrjiväksi.

Kenian sisäministeriö ilmoitti viime toukokuussa Dadaabin pakolaisleirin sulkemisesta. Syynä oli sen mukaan pakolaisten taloudelle, ympäristölle ja turvallisuudelle asettama taakka.

Leirillä elää ainakin neljännesmiljoona somalipakolaista, joita Kenia pitää turvallisuusuhkana, koska Somalian islamistiryhmä al-Shabaab on tehnyt maahan terrori-iskuja. Marraskuussa leirin sulkemista lykättiin puolella vuodella, mutta maa on jo ehtinyt aloittaa pakolaisten palauttamisen sodan runtelemaan Somaliaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuomarin päätökseen tyytyväinen.

"Tämä on historiallinen päivä yli neljännesmiljoonalle pakolaiselle, jotka olivat vaarassa joutua pakkopalautetuksi Somaliaan, jossa he olisivat olleet vakavassa ihmisoikeusloukkausten riskissä. Tämä linjaus vahvistaa Kenian perustuslailliset ja kansainväliset velvoitteet suojella ihmisiä, jotka etsivät turvaa vainolta ja haitoilta", sanoo järjestön Itä-Afrikan aluejohtaja  Muthoni Wanyeki.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetlaki Kenia Amnesty International

Lue myös

Ihmisiä rautatien liepeillä

Tutkimus: Siirtolaisten salakuljetuksen tuotolla rahoittaisi koko EU:n humanitaarisen avun – lailliset reitit yksi ratkaisu

Salakuljettajat mainostavat toimintaansa usein pakolaisleireillä tai sosiaalisissa verkostoissa, käy ilmi ensimmäisestä globaalista ihmissalakuljetusta käsittelevästä tutkimuksesta.
Ihmisiä luennolla

Viime vuonna keskimäärin 80 000 ihmistä päivässä pakeni kotimaansa rajojen sisäpuolella

Maan sisäinen pakolaisuus on huomattavasti yleisempää kuin pakeneminen ulkomaille. Tuoreen raportin mukaan viime vuonna konfliktit sekä luonnonkatastrofit ajoivat yli 30 miljoonaa ihmistä pakosalle.
Parturi ja asiakas

Chile rajoittaa haitilaisten maahantuloa

Monet haitilaiset ovat saapuneet Chileen tulleet turistiviisumilla, jonka on voinut vaihtaa oleskeluluvaksi saatuaan työpaikan. Maaliskuussa valtaan tullut oikeistohallitus on kuitenkin ryhtynyt rajoittamaan heidän viisuminsaantiaan.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Robotti mielenosoituksessa

Tekoälyn asiantuntija Noel Sharkey tutustui tappajarobotteihin ja ryhtyi niitä vastustavaksi kansalaisaktivistiksi – ”asevarustelukilpa on alkamassa”

Suomessa vierailleen professori Noel Sharkeyn mukaan robottiaseilta puuttuu tärkeä ominaisuus: ne eivät pysty erottelemaan siviiliä sotilaista. Hän lobbaa nyt sen puolesta, että muun muassa Suomi ryhtyisi vastustamaan robottiaseita.
Pakolaisia

Tutkimus: Siviilit maksavat terrorismista kahteen kertaan

Norjan pakolaisneuvoston mukaan siviilit kärsivät terroristien hyökkäyksistä mutta myös terrorismin vastaisista toimista, sillä avustusjärjestöt joutuvat sen vuoksi rajoittamaan toimintaansa.
Mielenosoittaja ja Justice & Democracy for Nicaragua -kyltti

Järjestöt vetoavat: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi

Nicaraguan väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 162 ihmistä. Suomalaisjärjestöt vaativat ulkoministeriötä osoittamaan, että sen sitoutuminen oikeusvaltioperiaatteeseen toteutuu myös käytännössä.
Ihmisiä rautatien liepeillä

Tutkimus: Siirtolaisten salakuljetuksen tuotolla rahoittaisi koko EU:n humanitaarisen avun – lailliset reitit yksi ratkaisu

Salakuljettajat mainostavat toimintaansa usein pakolaisleireillä tai sosiaalisissa verkostoissa, käy ilmi ensimmäisestä globaalista ihmissalakuljetusta käsittelevästä tutkimuksesta.