Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Kenian korkein oikeus esti Dadaabin pakolaisleirin sulkemisen

Leiri oli määrä sulkea toukokuussa, mutta tuomari totesi sisäministerin toimineen yli valtuuksiensa.
(Kuva: European Union/ECHO/Anouk Delafortrie / CC BY-ND 2.0)

Kenian korkein oikeus on kumonnut maan hallituksen suunnitelmat sulkea massiivinen Dadaabin pakolaisleiri toukokuussa.

Muun muassa kenialaisen Daily Nation -lehden mukaan tuomari John Mativo linjasi tänään, että sisäministeri Joseph Nkaissery ja hänen kollegansa toimivat yli valtuuksiensa ilmoittaessaan leirin sulkemisesta.

Oikeus julisti myös pakolaisten palauttamisen takaisin Somaliaan perustuslain vastaiseksi ja kuvasi toimenpidettä syrjiväksi.

Kenian sisäministeriö ilmoitti viime toukokuussa Dadaabin pakolaisleirin sulkemisesta. Syynä oli sen mukaan pakolaisten taloudelle, ympäristölle ja turvallisuudelle asettama taakka.

Leirillä elää ainakin neljännesmiljoona somalipakolaista, joita Kenia pitää turvallisuusuhkana, koska Somalian islamistiryhmä al-Shabaab on tehnyt maahan terrori-iskuja. Marraskuussa leirin sulkemista lykättiin puolella vuodella, mutta maa on jo ehtinyt aloittaa pakolaisten palauttamisen sodan runtelemaan Somaliaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuomarin päätökseen tyytyväinen.

"Tämä on historiallinen päivä yli neljännesmiljoonalle pakolaiselle, jotka olivat vaarassa joutua pakkopalautetuksi Somaliaan, jossa he olisivat olleet vakavassa ihmisoikeusloukkausten riskissä. Tämä linjaus vahvistaa Kenian perustuslailliset ja kansainväliset velvoitteet suojella ihmisiä, jotka etsivät turvaa vainolta ja haitoilta", sanoo järjestön Itä-Afrikan aluejohtaja  Muthoni Wanyeki.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetlaki Kenia Amnesty International

Lue myös

Kreikkaan saapuneita siirtolaisia vuonna 2015
Pakolaistilannetta ei ratkaista rajoja sulkemalla, vaan yhteistyöllä ja vastuunjaolla, kirjoittaa Ida Schauman.
(Kuva:
Christopher Jahn
/
IFRC
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Vuosi New Yorkin julkilausumasta: Maailman pakolaiset tarvitsevat tekoja

New Yorkin julkilausuman tarkoituksena oli löytää inhimillinen ratkaisu pakolaistilanteeseen. Nyt, vuotta myöhemmin, julkilausuman tavoitteet eivät näy käytännössä, kirjoittaa Pakolaisavun asiantuntija Ida Schauman.
Mielenosoitus siepattujen nigerialaisten koulutyttöjen puolesta
Chibokin koulutyttöjen puolesta vedottiin vuonna 2014 ympäri maailman. Kuva New York Citystä.
(Kuva:
Michael Fleshman
/
CC BY-NC 2.0
)

YK:n pakolaispalkinto Nigerian koulutyttöjen auttajalle

UNHCR palkitsee 150 000 dollarin arvoisella palkinnolla Zannah Mustaphan, joka on perustanut koulun Nigerian orvoille ja auttanut vapauttamaan Boko Haram -ääriliikkeen vankina olleita tyttöjä.
Maanviljelijöitä pellolla Guatemalassa
Maatalouden heikko tuottavuus kiihdyttää siirtolaisuutta Keski-Amerikassa. Kuvassa viljelijöitä istuttamassa Guatemalassa.
(Kuva:
Maria Fleischmann
/
World Bank Photo Collection
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Kuivuus ajaa paperittomaksi siirtolaiseksi Keski-Amerikassa

Tuoreen selvityksen mukaan köyhyyden ja työttömyyden lisäksi myös äärimmäiset sääilmiöt Keski-Amerikasta Yhdysvaltoihin suuntautuvaa muuttoliikettä.

Pääuutiset

Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa vaatteiden kankaita väriä kankaiden värjäykseen.
Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa värimassaa, jolla vaatekankaat värjätään. Ohjaaja Ndèye Coumba Diop seuraa vierestä ja ohjeistaa.(Kuva: Tidiane Baldé / Naatangue art la)

Kehitysmaiden nuoriso tarvitsee töitä – Senegalissa opiskellaan vaatesuunnittelijoiksi ja sirkustähdiksi

Nuoria on kehitysmaissa enemmän kuin koskaan. Haaste on, löytyykö heille myös töitä. Senegalissa nuoria työllistetään taide- ja kulttuurialalle, jota etenkään vanhemmat eivät yleensä osaa nähdä tulevaisuuden alana.
Taskulaskin
Veronkierron vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Helsingissä.(Kuva: bradhoc / CC BY 2.0)

Veroparatiisien vastaiset asiantuntijat kokoontuvat Suomessa

Kansainväliset asiantuntijat pohtivat ensi viikolla Helsingissä, miten kitkeä verovälttelyä ja laitonta pääomapakoa.
Pilvenpiirtäjiä Chicagossa
Tuoko talouskasvun tavoittelu todella hyvinvointia vai onko se kestävän kehityksen este, pohtii Elina Mikola.(Kuva: Don Harder / CC BY-NC 2.0)

Kasvutalouden panttivangit

Päättäjät ja kansalaiset ovat tottuneet ajattelemaan, että bruttokansantuotteen kasvu tuo meille asioita, joita arvostamme: elintasoa, julkisia palveluita, turvallisuutta. Mutta tuoko talouskasvun tavoittelu todella hyvinvointia vai onko se kestävän kehityksen este, pohtii Elina Mikola.
Myanmarin rohingya-pakolaisia
Bangladeshiin pakenevat rohingyat ovat pääosin lapsia ja naisia, jotka ovat kokeneet tai nähneet raakaa väkivaltaa.(Kuva: Parvez Ahmad Faysal / IPS)

Valtaosa Bangladeshiin saapuvista rohingya-naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa

Myanmarilainen Yasmin oli viimeisillään raskaana, kun sotilaat tunkeutuivat hänen kyläänsä ja raiskasivat hänet. Samoin on käynyt monelle muulle. Hallituksen arvellaan haluavan viestittää julmuuksilla, ettei yksikään rohingya saa jäädä Rakhinen osavaltioon.