Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Kenian korkein oikeus esti Dadaabin pakolaisleirin sulkemisen

Leiri oli määrä sulkea toukokuussa, mutta tuomari totesi sisäministerin toimineen yli valtuuksiensa.
(Kuva: European Union/ECHO/Anouk Delafortrie / CC BY-ND 2.0)

Kenian korkein oikeus on kumonnut maan hallituksen suunnitelmat sulkea massiivinen Dadaabin pakolaisleiri toukokuussa.

Muun muassa kenialaisen Daily Nation -lehden mukaan tuomari John Mativo linjasi tänään, että sisäministeri Joseph Nkaissery ja hänen kollegansa toimivat yli valtuuksiensa ilmoittaessaan leirin sulkemisesta.

Oikeus julisti myös pakolaisten palauttamisen takaisin Somaliaan perustuslain vastaiseksi ja kuvasi toimenpidettä syrjiväksi.

Kenian sisäministeriö ilmoitti viime toukokuussa Dadaabin pakolaisleirin sulkemisesta. Syynä oli sen mukaan pakolaisten taloudelle, ympäristölle ja turvallisuudelle asettama taakka.

Leirillä elää ainakin neljännesmiljoona somalipakolaista, joita Kenia pitää turvallisuusuhkana, koska Somalian islamistiryhmä al-Shabaab on tehnyt maahan terrori-iskuja. Marraskuussa leirin sulkemista lykättiin puolella vuodella, mutta maa on jo ehtinyt aloittaa pakolaisten palauttamisen sodan runtelemaan Somaliaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on tuomarin päätökseen tyytyväinen.

"Tämä on historiallinen päivä yli neljännesmiljoonalle pakolaiselle, jotka olivat vaarassa joutua pakkopalautetuksi Somaliaan, jossa he olisivat olleet vakavassa ihmisoikeusloukkausten riskissä. Tämä linjaus vahvistaa Kenian perustuslailliset ja kansainväliset velvoitteet suojella ihmisiä, jotka etsivät turvaa vainolta ja haitoilta", sanoo järjestön Itä-Afrikan aluejohtaja  Muthoni Wanyeki.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus ihmisoikeudetpakolaisetlaki Kenia Amnesty International

Lue myös

Älypuhelin
Älypuhelimesta on apua monelle Afrikan siirtolaiselle.
(Kuva:
Aaron Yoo
/
CC BY-ND 2.0
)

Mobiilisovellus auttaa Afrikan siirtolaisia

MigApp-sovelluksen avulla halutaan antaa siirtolaisille tietoa, jotta näiden matka olisi turvallisempi.
Ghanalaiset Nazir Mohammed ja Usman
Nazir Mohammed (vas.) ja hänen ystävänsä Usman palasivat vuonna 2011 kotimaahansa Ghanaan levottomaksi muuttuneesta Libyasta.
(Kuva:
Kwaku Botwe
/
IPS
)

”En soisi edes vihollisteni joutuvan sinne” – Libyasta selvinnyt siirtolainen ei suosittele matkaa kenellekään

Libyasta on tullut monelle siirtolaiselle kauttakulkureitti Eurooppaan, mutta monia odottavat kiristäminen ja jopa orjuus. Nazir Mohammed selvisi täpärästi ja palasi takaisin kotimaahansa Ghanaan.
 Aryadne Bittencourt
Aryadne Bittencourt työskentelee pakolaisten oikeusavustajana Rion Caritas-järjestössä.
(Kuva:
Mario Osava
/
IPS
)

Köyhyys ja katastrofit ajavat pakolaisia Brasiliaan

Brasiliaan on viime aikoina saapunut siirtolaisia etenkin talouskriisin koettelemasta Venezuelasta. ”Brasilian talouskriisi ei ole mitään Venezuelaan verrattuna”, sanoo venezuelalaisperheen äiti.

Pääuutiset

Gate-järjestön ohjelmajohtaja Erika Castellanos
Belizeläinen Erika Castellanos taistelee etenkin transsukupuolisten hiv-positiivisten oikeuksien puolesta.(Kuva: Teija Laakso)

Transsukupuolinen hiv-aktivisti Erika Castellanos taistelee holhoamista vastaan – ”vain minä voin sanoa, mikä on minulle parasta”

Belizeläisen Erika Castellanos on muuttunut syrjitystä seksityöläisestä aktivistiksi, jonka mielestä hiv-positiivisten on saatava lisää sananvaltaa siitä, miten heitä hoidetaan. Muuten epidemiasta ei päästä eroon.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa
Naistenpäivän viettoa Tansaniassa vuonna 2017. Kuvassa myös Tansanian gender-ministeri Ummy Mwalimau.(Kuva: Deepika Nath / UN Women Tanzania / CC BY-NC-ND 2.0)

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
YK:n Afganistanin operaation johtaja Tadamichi Yamamoto
YK:n Afganistan-operaation johtaja ja pääsihteerin Afganistan-erityisedustaja Tadamichi Yamamoto sanoo pitävänsä häpeällisenä siviilien asuinalueille tehtäviä iskuja.(Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo)

Itsemurha- ja ilmaiskuissa kuolleiden siviilien määrä kasvoi Afganistanissa

Afganistanin sodalla oli viime vuonna yli 10 000 siviiliuhria. Vaikka määrä on vähentynyt viime vuodesta, YK on huolissaan etenkin itsemurhaiskuissa kuolleiden ja haavoittuneiden kasvaneesta määrästä.