Uutiset

Kenia kielsi tyttöjen silpomisen

Tyttöjen ja naisien sukuelimiä ei saa enää silpoa eikä silpomattomia naisia saa enää nimitellä, säätää Kenian laki.
(Kuva: BlatantWorld.com / cc 2.0)

Kenia on kieltänyt lailla tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen, kertoo Suomen World Vision.

Laki kieltää niin silpomisen, ulkomaille silvottavaksi viemisen kuin jopa silpomattomien naisten halventavan nimittelyn.

Toistakymmentä vuotta silpomisen vastaista työtä tehnyt World Vision on tyytyväinen päätökseen.

"Selkeä laki on hyvä tuki silpomisen vastaiselle työllemme. Muutos asenteissa näkyy jo, sillä olemme saaneet entistä enemmän virkamiehiä mukaamme kyliin puhumaan silpomisen vaaroista sekä siitä seuraavista ankarista rangaistuksista", sanoo järjestön erityisasiantuntija Ulla Tervo.

World Visionin mukaan silpomisperinne saadaan kitkettyä vain muuttamalla syvään juurtuneita asenteita ja tukemalla tyttöjen koulunkäyntiä, jonka silpominen usein lopettaa. Myös miesten ja poikien on hyväksyttävä silpomattomat naiset.

Nykyarvioiden mukaan noin 20–30 prosenttia kenialaisnaisista ja -tytöistä joutuu kokemaan silpomisen.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti 100–140 miljoonaa naista ja tyttöä on kokenut sukuelinten silpomisen. Toimenpide on yleisin Afrikan länsi-, itä- ja koillisosissa sekä joissakin Aasian ja Lähi-idän maissa. Se aiheuttaa vakavia kipuja, verenvuotoa, infektioita ja esimerkiksi hedelmättömyyttä.

ihmisoikeudetgenderlaki Kenia

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.