Uutiset

Kenia kielsi tyttöjen silpomisen

Tyttöjen ja naisien sukuelimiä ei saa enää silpoa eikä silpomattomia naisia saa enää nimitellä, säätää Kenian laki.
(Kuva: BlatantWorld.com / cc 2.0)

Kenia on kieltänyt lailla tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen, kertoo Suomen World Vision.

Laki kieltää niin silpomisen, ulkomaille silvottavaksi viemisen kuin jopa silpomattomien naisten halventavan nimittelyn.

Toistakymmentä vuotta silpomisen vastaista työtä tehnyt World Vision on tyytyväinen päätökseen.

"Selkeä laki on hyvä tuki silpomisen vastaiselle työllemme. Muutos asenteissa näkyy jo, sillä olemme saaneet entistä enemmän virkamiehiä mukaamme kyliin puhumaan silpomisen vaaroista sekä siitä seuraavista ankarista rangaistuksista", sanoo järjestön erityisasiantuntija Ulla Tervo.

World Visionin mukaan silpomisperinne saadaan kitkettyä vain muuttamalla syvään juurtuneita asenteita ja tukemalla tyttöjen koulunkäyntiä, jonka silpominen usein lopettaa. Myös miesten ja poikien on hyväksyttävä silpomattomat naiset.

Nykyarvioiden mukaan noin 20–30 prosenttia kenialaisnaisista ja -tytöistä joutuu kokemaan silpomisen.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti 100–140 miljoonaa naista ja tyttöä on kokenut sukuelinten silpomisen. Toimenpide on yleisin Afrikan länsi-, itä- ja koillisosissa sekä joissakin Aasian ja Lähi-idän maissa. Se aiheuttaa vakavia kipuja, verenvuotoa, infektioita ja esimerkiksi hedelmättömyyttä.

ihmisoikeudetgenderlaki Kenia

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Somalimaalaisia naisia
Solidaarisuus tukee muun muassa naisten sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa. Järjestön ulkoministeriöltä saama rahoitus kasvaa lähivuosina.(Kuva: Jenni Gästgivar / Solidaarisuus)

Kehitysyhteistyörahoitus: Osalle järjestöistä uusia leikkauksia, osalle iso lisärahoitus

Ulkoministeriö ei leikkaa lähivuosina enää järjestöjen ohjelmatukea kokonaisuudessaan, mutta osa yksittäisistä järjestöistä saa kylmää kyytiä tukiuudistuksen seurauksena. Esimerkiksi Frikyrklig Samverkan joutuu ajamaan alas koko ohjelmatoimintansa.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan
Joukko naisia palaamassa kotiin pelloilta Dong Bomassa Jonglein osavaltiossa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Etelä-Sudanissa muun muassa Jongleissa, joka kuuluu maan vähiten kehittyneisiin osavaltioihin.(Kuva: Tatu Blomqvist / Kirkon Ulkomaanapu)

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.