Uutiset

Kenia kielsi tyttöjen silpomisen

Tyttöjen ja naisien sukuelimiä ei saa enää silpoa eikä silpomattomia naisia saa enää nimitellä, säätää Kenian laki.
(Kuva: BlatantWorld.com / cc 2.0)

Kenia on kieltänyt lailla tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen, kertoo Suomen World Vision.

Laki kieltää niin silpomisen, ulkomaille silvottavaksi viemisen kuin jopa silpomattomien naisten halventavan nimittelyn.

Toistakymmentä vuotta silpomisen vastaista työtä tehnyt World Vision on tyytyväinen päätökseen.

"Selkeä laki on hyvä tuki silpomisen vastaiselle työllemme. Muutos asenteissa näkyy jo, sillä olemme saaneet entistä enemmän virkamiehiä mukaamme kyliin puhumaan silpomisen vaaroista sekä siitä seuraavista ankarista rangaistuksista", sanoo järjestön erityisasiantuntija Ulla Tervo.

World Visionin mukaan silpomisperinne saadaan kitkettyä vain muuttamalla syvään juurtuneita asenteita ja tukemalla tyttöjen koulunkäyntiä, jonka silpominen usein lopettaa. Myös miesten ja poikien on hyväksyttävä silpomattomat naiset.

Nykyarvioiden mukaan noin 20–30 prosenttia kenialaisnaisista ja -tytöistä joutuu kokemaan silpomisen.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan maailmanlaajuisesti 100–140 miljoonaa naista ja tyttöä on kokenut sukuelinten silpomisen. Toimenpide on yleisin Afrikan länsi-, itä- ja koillisosissa sekä joissakin Aasian ja Lähi-idän maissa. Se aiheuttaa vakavia kipuja, verenvuotoa, infektioita ja esimerkiksi hedelmättömyyttä.

ihmisoikeudetgenderlaki Kenia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Sateenkaaren värisiin sukkiin pukeutuneiden ihmisten jalkoja

Raportti: Hollywood-elokuvissa on sateenkaarihahmoja vain harvoin

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osuus suurten Hollywoodin tuotantoyhtiöiden elokuvissa on vähentynyt, sanoo mediajärjestö Glaad tuoreessa raportissaan. Esimerkiksi Disneyn Kaunotar ja peto läpäisee järjestön sateenkaaritestin, moni muu ei.
Cox's Bazarin pakolaisleiri Bangladeshissa

Amnesty: Rohingyojen aseistettu ryhmä teurasti hinduja Myanmarissa

Myanmarin armeija aloitti elokuussa 2017 etnisen puhdistuksen, jossa 693 000 rohingya-muslimia on ajettu Bangladeshiin. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on löytänyt nyt todisteita siitä, että myös rohingyoita edustava aseellinen ryhmä on syyllistynyt vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.