Uutiset Myanmarin kehitys

Kehno vesihuolto hidastaa kehitystä Myanmarissa

Vettä on, mutta infrastruktuuri toimii huonosti ja sähköstä on pulaa.
Myanmarilaisen Htitan kylän asukkaat hakevat vettä uudelta porakaivolta. Kylä sijaitsee Kaakkois-Aasian ainoalla puolikuivaksi luokitellulla ja alueella maan keskiosissa. (Kuva: Sara Perria / IPS)

(IPS) -- Myanmarin kuivalla vyöhykkeellä sijaitseva pieni Htitan kylä sai toukokuussa ensimmäisen porakaivonsa yksityisenä lahjoituksena. Vesipula vaikeuttaa elämää maassa, jossa kehitys muuten kohisee alueen nopeinta vauhtia.

Nuori perheenäiti Lei Lei Win selviää nyt vedenhakumatkasta muutamassa minuutissa. "Säästän paljon aikaa verrattuna entiseen, jolloin jouduin noutamaan veden paljon pitemmästä matkasta", hän iloitsee.

Hollantilainen matkatoimisto Khiri lahjoittaa osan tuloistaan kaivojen rakentamiseen Myanmarin kuivimmille alueille. Htitan lähes 200 metriä syvän kaivon rahoittamiseen osallistui myös kylästä lähtöisin oleva liikemies.

Vuoden 2014 väestönlaskenta kertoo, että Myanmarin yli 50 miljoonasta asukkaasta joka kolmas on vailla turvallista juomavettä. Saman verran myanmarilaisia elää ilman sähkövaloa. Väestöstä 70 prosenttia asuu maalla, jossa sähkö on vain 15 prosentilla. Vettä on, infraa puuttuu

Aasian kehityspankin mukaan Myanmarin talous kasvoi viime vuonna tuhoisista tulvista ja maanvyöryistä huolimatta 7,2 prosenttia. Tälle vuodelle ennustetaan 8,4 prosentin kasvua.

Vesihuollon heikkouksiin kuuluvat sekä kuivuus että ajoittaiset tulvat. Ne aiheuttavat yhdessä puutteellisen ruokaturvan kanssa sen, että myanmarilaisten eliniänodote on vain 66 vuotta ja kuuluu Kaakkois-Aasian alhaisimpiin.

Kymmenen miljoonan asukkaan keskusylänkö Myanmarissa on Kaakkois-Aasian ainoa puolikuiva alue. Siellä kärjistyvät kaikki maan vesihuollon ongelmat. Ilmastonmuutos tekee sateista entistä huonommin ennakoitavia, ja viranomaisilta puuttuu strategia äärimmäisten sääilmiöiden kanssa toimimiseen.

"Myanmarissa on kosolti vettä, mutta vesihuolto kompastuu infrastruktuurin ja sähkön puutteeseen. Siksi vesipula iskee joka vuosi", maaseudun köyhiä auttavan Livelihoods and Food Security Trust Fund -järjestön rahoitusjohtaja Andrew Kirkwood sanoo.

Suuret alueelliset erot

Noin 90 prosenttia sateesta tulee kesä-lokakuuhun ajoittuvalla sadekaudella. Maantieteelliset erot ovat kuitenkin valtavia: kuivimmilla alueilla sataa 750 milliä vuodessa ja rannikolla jopa 5 000 milliä.

Kuivalla alueella on podettu tänä vuonna tavallista pahempaa vesipulaa, koska viime vuoden sateet jäivät niukoiksi ja varastot vajaiksi. Lisäksi El Niño -ilmiön aiheuttama kuumuus on kiihdyttänyt haihtumista.

Muualla maassa vesihuollon ongelmat ovat perinteisesti aiheutuneet liiasta sateesta ja tulvista.

Vuonna 2008 hirmumyrsky Nargis surmasi Myanmarissa yli 100 000 ihmistä ja miljoona jäi kodittomaksi. Viime vuonna rankkasateet tappoivat kymmeniä ja tärvelivät lähes miljoonan hehtaarin riisiviljelmät.

Kuusi ministeriä

Sekä kuivuuden että tulvan aikaan vesihuollon heikkoudet pahentavat sanitaatio-ongelmia ja levittävät sairauksia. Maatalouden vahingot lisäävät aliravitsemusta, joka on kuivalla alueella muutenkin 18 prosentin luokkaa. Alle viisivuotiaista lapsista joka neljäs on alipainoinen.

Ongelmien ratkaisuksi alan toimijat näkevät Myanmarin vesihallinnon parantamisen. Maata 50 vuotta johtaneen sotilasjuntan peruina vesiasiat on hajautettu kuuden eri ministerin hoitoon. Vaikka maassa on nyt periaatteessa demokratia, sotilaat johtavat yhä kolmea avainministeriötä - puolustus mukaan lukien - ja ovat haluttomia luovuttamaan muille tietoja esimerkiksi maan pinnanmuodostuksesta.

YK:n mukaan Myanmarin vesivaroista on käytössä vain viisi prosenttia. Kiivas kaupungistuminen ja kytkeytyminen maailmantalouteen kuitenkin lisäävät veden kysyntää.

Myanmarin kehitys energiavesi ja viemäröintitalous Burma, Myanmar Suomen IPS

Lue myös

Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Rohingya-pakolaisia ja heidän asumuksiaan Bangladeshissa

Ihmiskauppiaat ja villieläimet pelottavat rohingya-leirien pakolaislapsia

Rohingyojen pakolaisleireillä Bangladeshissa on vahvistettu 32 lapsikauppatapausta, mutta todellinen määrä voi olla suurempi. Avustusjärjestöjen raportin mukaan leirien lapset pelkäävät sieppauksia eikä moni tyttö uskalla mennä edes vessaan.
Pakolaisleirin asumuksia

Amnesty: Myanmarin armeija ajaa yhä rohingyoja kodeistaan – viimeisin taktiikka on nälkiinnyttäminen

Samaan aikaan, kun Myanmar ja Bangladesh ovat jo sopimassa rohingya-pakolaisten palauttamisesta takaisin Myanmariin, ihmisiä pakenee yhä. Amnestyn selvityksen armeija on estänyt rohingyoja pääsemästä riisipelloilleen, ja ruokapula on saanut monet lähtemään liikkeelle.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.