Kazakstan kiristää järjestöjen kontrollia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kazakstan kiristää järjestöjen kontrollia

YK:n erityisraportoijan mukaan uusi järjestöjen rahoitusta kiristävä lakiesitys vaarantaa järjestöjen olemassaolon.

Kazakstan on ottamassa käyttöön lakia, jonka avulla valtio pystyy kontrolloimaan järjestöjen rahoitusta. Maan hallituksen syyskuussa hyväksymän lakiesityksen mukaan maahan perustetaan toimielin, joka kanavoi niin valtiolliset kuin muunlaisetkin tuet järjestöille. Se koskisi myös ulkomaisilta järjestöiltä saatua rahoitusta.

Maan järjestöt pelkäävät, että käytännössä laki antaisi hallitukselle vallan päättää, mitkä järjestöt saavat rahoitusta ja mihin tarkoituksiin. Laki on jo edennyt parlamentissa, ja se saattaa tulla voimaan piankin.

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto on huolissaan laista, ja viime viikolla myös YK:n rauhanomaisen kokoontumisen ja yhdistymisen vapauden erityisraportoija Maina Kiai varoitti, että lakiesitys saattaa heikentää järjestöjen riippumattomuutta ja vaarantaa niiden olemassaolon.

Kiai vieraili aiemmin tänä vuonna Kazakstanissa. Hän sanoi tammikuussa, että maan hallitus keskittyy tätä nykyä enemmän rajoituksiin kuin ihmisoikeuksiin, mikä on johtanut tilanteeseen, jossa oikeudet ovat enemmänkin halllituksen takaamia etuoikeuksia. Hän kritisoi muun muassa sitä, että maassa on pyydettävä rauhanomaisiin kokoontumisiinkin lupa.

Kazakstan rajoittaa myös aktivistien ja hallituksen kriitikkojen toimintaa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan maassa pidätettiin viime viikolla kaksi aktivistia kriittisten Facebook-viestien takia. Poliisin mukaan pidätetyt syyllistyivät "kansallisen epäsovun lietsomisen" kriminalisoivan lain rikkomiseen. Heitä saattaa odottaa kymmenen vuoden vankeusrangaistus.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia