Uutiset

Kansainvälinen rikostuomioistuin avaa tutkinnan vastikään sen jäsenyyden jättäneessä Burundissa

Burundi erosi hiljattain ensimmäisenä maailman maana kansainvälisestä rikostuomioistuimesta. Tuomioistuin ehti kuitenkin aloittaa tutkinnan rikoksista ihmisyyttä vastaan.
Mahaman pakolaisleiri Ruandassa
Yli 400 000 burundilaista on joutunut pakenemaan väkivallan vuoksi. Kuvassa burundilaispakolaisia majoittava Mahaman pakolaisleiri Ruandassa. (Kuva: Alan Whelan / Trocaire / CC BY 2.0)

Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) alkaa tutkia Burundissa tapahtuneita mahdollisia rikoksia ihmisyyttä vastaan. Päätös tuli viime hetkellä, sillä Burundi erosi ensimmäisenä maana ICC:stä lokakuun 27. päivänä.

ICC kertoi eilen, että se teki lokakuun 25. päivänä päätöksen aloittaa tutkinnan Burundin tapahtumista. Koska maa oli vielä tuolloin ICC:n jäsen, tutkinta voidaan aloittaa ja Burundilla on myös velvollisuus tehdä tuomioistuimen kanssa yhteistyötä. Tutkinta ulottuu huhtikuun 2015 ja lokakuun 2017 välisiin tapahtumiin, mutta tietyin ehdoin sitä voidaan myös laajentaa, ICC sanoi.

ICC:n mukaan syyttäjä on antanut riittävästi todisteita, jotta Burundissa voidaan epäillä tapahtuneen rikoksia ihmisyyttä vastaan: murhia ja murhayrityksiä, vangitsemisia tai vapaudenriistoa, kidutusta, raiskauksia, katoamisia ja vainoa. Maassa on tapettu ainakin 1 200 ihmistä, tuhansia on pidätetty ja kidutettu ja satoja on kadonnut. Yli 400 000 ihmistä on joutunut pakenemaan.

Väkivalta alkoi Burundissa huhtikuussa 2015, kun istuva presidentti Pierre Nkurunziza ilmoitti asettuvansa ehdolle kolmannelle kaudelle. Oppositio ja valtapuolue olivat erimielisiä siitä, oliko ehdolle asettuminen laillista, ja maassa puhkesi mielenosoituksia. Valtion turvallisuusjoukot sekä Nkurunzizan puolueen nuorisosiipi Imbonerakure kävivät opposition kannattajien sekä opposition kannattajiksi epäiltyjen kimppuun väkivalloin.

ICC aloitti toimintansa vuonna 2002, ja siinä on 122 jäsenmaata. Sen tarkoituksena on tutkia kaikkein vakavimpia rikoksia, kuten kansanmurhia, sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan. Burundi on ensimmäinen siitä eronnut maa.

Tuomioistuinta on syytetty puolueellisuudesta, sillä se on tähän mennessä tutkinut lähinnä Afrikan maita. Presidentin neuvonantaja Willy Nyamitwe sanoikin Twitterissä ICC:n päätöksen jälkeen, että kyseessä on lännen yritys ”epävakauttaa” Afrikkaa.

🔴 What appears to be a today’s decision is nothing else but a backdated decision (October 25, 2017). As usual, the @IntlCrimCourt plunges into outrageous lies to implement Westerners’ hidden agenda to destabilize #Africa. #Burundi#Twenga https://t.co/0zmchAwNDo

— Amb. Willy Nyamitwe (@willynyamitwe) November 9, 2017

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan myös oikeusministeri Laurentine Kanyana on sanonut, ettei hallitus aio tehdä tutkijoiden kanssa yhteistyötä.

demokratialakioikeus ja rikos Burundi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.