Kaivokset ja karja vastakkain Mongoliassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kaivokset ja karja vastakkain Mongoliassa

Kuparintuotanto Gobin autiomaassa uhkaa aiheuttaa vesipulaa, kirjoittaa Michelle Tolson.

Suuret kaivoshankkeet Gobin autiomaassa Mongoliassa uhkaavat viedä veden alueen asukkailta ja karjalta. Tunnetut vesivarat riittävät Maailmanpankin mukaan vain noin kymmeneksi vuodeksi.

Eteläisessä Gobissa sijaitseva Oyu Tolgoi kuuluu maailman suurimpiin kupariesiintymiin. Sen hyödyntämistä hallitsee ylikansallinen Rio Tinto -yhtiö, ja Mongolian valtiolla on 34 prosentin osuus.

Alueen kolmen maakunnan yhteenlaskettu pinta-ala on hiukan Suomea suurempi, 350 000 neliökilometriä. Asukkaita on vain 150 000, ja he elävät pääasiassa karjanhoidolla, jonka kaivostoiminta on ajamassa ahtaalle.

Karjaa alueella on yhteensä 3,8 miljoonaa päätä: 3,4 miljoonaa lammasta tai vuohta, 120 000 kamelia, 260 000 hevosta ja 100 000 lehmää.

Tukuittain toimilupia

Maailmanpankin arvio vuodelta 2010 kertoo eläinten vedentarpeeksi 31 600 kuutiota päivässä, kun ihmisille riittää 10 000 kuutiota.

Kaivostoimintaluvat kattoivat vuoden 2009 tiedon mukaan 55 prosenttia eteläisen Gobin alasta. Esimerkiksi Omongovin maakuntaan on myönnetty 400 malminetsintälupaa ja 63 kaivostoimintalupaa.

Vuonna 2010 Oyu Tolgoin kuparikaivos käytti Maailmanpankin mukaan 67 000 kuutiota vettä päivässä ja valtiollinen Tavan Tolgoin hiilikaivos nieli 76 000 kuutiota.

Näiden kulutuslukujen nojalla pankki arvioi, etteivät alueen nykyiset vesivarat riitä kuin 10-12 vuodeksi.

Pääkaupunki päättää

Vedenottoa Orkhonjoesta harkitaan. Mongolian ympäristöministeriö korostaa, että esisijassa on turvattava juomavesi paikallisille asukkaille, karjalle ja kaivostyöläisille. Arvostelijat muistuttavat, että kaivokset kuluttavat vettä enemmän kuin kaikki muut yhteensä.

Asukkaiden huolia kuultiin Mongolian pääkaupungissa Ulan Batorissa järjestetyssä seminaarissa, jonka teemana oli kaivostoiminta ja ihmisoikeudet.

Tuhansien kaltaistensa nimissä puhunut karjanomistaja arvioi, ettei hänen elinkeinollaan ole tulevaisuutta. Miehen kotiseudulla toimii jo neljä kaivosta, "ja jos kaavailtu viides kaivos avataan, olemme mennyttä".

Dungovin maakunnan kuvernööri Chondmani Dagva valitteli, että paikallisilla viranomaisilla on vähän keinoja suitsia kaivostoimintaa, koska luvat myönnetään pääkaupungissa.

Korruptio rehottaa

Kanadalainen Sara Jackson tekee väitöskirjaa Oyu Tolgoin kaivoksen vaikutuksista Gobin karjatalouteen. Hän on kuullut asukkailta, että kaivosyhtiöt kehottavat heitä vähentämään karjaa.

Asukkaat syyttävät alueviranomaisia lahjusten ottamisesta kaivosyhtiöiltä. Tieto ei yllätä, jos katsoo Mongolian sijoittumista Transparency Internationalin korruptioindeksissä. Maa on kahden askeleen päässä luokituksesta "erittäin korruptoitunut".

Kaivostoiminnan tuottoisuus himmentää kuitenkin huolia. Kun Oyu Tolgoi pääsee täyteen vauhtiin ensi vuonna, sen lasketaan tahkoavan 30 prosenttia Mongolian kansantuotteesta.

Raha ei jää Gobiin. Kaivosta lähinnä oleva Khanbogdin kaupunki on erittäin köyhä verrattuna pääkaupunkiin, johon valtio syyttää rahaa. Paikallisten tutkijoiden mukaan Khanbogd saa valtiolta rahaa vähemmän kuin mikään muu alue.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia