Jemenin kriisi syvenee – Pelastakaa Lapset: kolmetuhatta lasta pakenee päivittäin, osa taistelukenttien läpi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Jemenin kriisi syvenee – Pelastakaa Lapset: kolmetuhatta lasta pakenee päivittäin, osa taistelukenttien läpi

Kiihtyvät pommitukset Hodeidan satamakaupungin ympäristössä Jemenissä vaarantavat joka päivä tuhansien lasten hengen. "Tarvitsemme välitöntä aselepoa, jotta siviiliuhrien määrä ei enää kasva”, sanoo Tamer Kirolos Pelastakaa Lapset -järjestöstä.

Jemenin pääkaupungin Sanaan rakennuksia

YK:n mukaan Jemen on "vain yhden ilmaiskun päässä" pysäyttämättömästä koleraepidemiasta. Kuvassa pääkaupunki Sanaan vanhaa kaupunkia. Kuva: Richard Messenger / CC BY-NC 2.0.

Jemenin kolme vuotta kestänyt konflikti ei osoita lientymisen merkkejä. Viime viikkoina ja päivinä verenvuodatus on jälleen kiihtynyt, ja taisteluja käydään etenkin Hodeidan satamakaupungin eteläpuolella.

Jemenissä taistelevat Saudi-Arabian johtama liittouma ja huthi-kapinalliset. Viime päivinä lisääntyneet pommitukset asettavat suureen vaaraan varsinkin lapset, sanoo Pelastakaa Lapset tiedotteessaan.

Hodeidan kaupungista pakenee päivittäin yli kuusi tuhatta ihmistä, puolet heistä lapsia, Pelastakaa Lapset arvioi. Puolentoista kuukauden aikana Hodeidasta on paennut yli 330 000 ihmistä.

Pakoreitit kulkevat usein taistelukenttien läpi, sillä taisteluja käydään kaupungin ympärillä ja enenevässä määrin myös asuinalueilla.

Ihmiset pelkäävät kuolevansa joka tapauksessa: sekä jääminen että pakeneminen on hengenvaarallista”, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Tamer Kirolos.

YK:n mukaan Hodeida on ”yhden ilmaiskun päässä” pysäyttämättömästä koleraepidemiasta. Kolme neljästä jemeniläisestä, yhteensä 22 miljoonaa, tarvitsee humanitaarista apua, ja yli kahdeksan miljoonaa ei tiedä mistä saa seuraavan ateriansa.

Koska talous on heikko ja terveyden ja puhtaanapidon infrastruktuuri tuhottu koko maassa, olosuhteet ovat nyt otolliset tautien ja nälänhädän leviämiselle. Tarvitsemme välitöntä aselepoa, jotta siviiliuhrien määrä ei enää kasva”, Kirolos vetoaa.

YK on nimennyt Jemenin sodan vuoden 2018 pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia