Uutiset Israel ja Palestiina

Israel julkisti ulkomaisten kansalaisjärjestöjen mustan listan – boikottiliikkeen kannattajilta kielletään maahantulo

Israel on ilmoittanut kieltävänsä maahantulon 20 ulkomaiselta järjestöltä, jotka kannattavat siihen kohdistuvaa boikottiliikettä.
Israelin lippu
Israel julkisti järjestöjen mustan listan. (Kuva: Ishai Parasol / CC BY-SA 2.0 )

Israel on julkaissut niin sanotun mustan listan 20 ulkomaisesta järjestöstä, joiden aktivistien maahantulo on jatkossa kielletty. Listan järjestöt kannattavat sen mukaan BDS-liikettä, joka ajaa Israelin boikotointia.

”Nämä ihmiset yrittävät hyväksikäyttää lakiamme ja vieraanvaraisuuttamme toimiakseen Israelia vastaan ja halventaakseen maata. Toimin tätä vastaan kaikin mahdollisin keinoin”, sanoi sisäministeri Arye Dery israelilaisen Haaretz-lehden mukaan.

BDS-liike ajaa kansainvälistä boikottia, jotta Israel lopettaisi Palestiinalaisalueen miehityksen ja ryhtyisi noudattamaan kansainvälisiä lakeja.

Sunnuntaina julkaistulla listalla on monia BDS-liikkeen alajärjestöjä mutta myös esimerkiksi brittiläinen köyhyyden vastainen ihmisoikeusjärjestö War on Want sekä aikoinaan Nobelilla natsien uhrien auttamisesta palkittu yhdysvaltalainen kveekarijärjestö American Friends Service Committee. Listalla on myös yhdysvaltalainen juutalaisten vasemmistolainen rauhanjärjestö Jewish Voice for Peace (JVP), käy ilmi Haaretzin julkaisemasta listasta. Listalla on myös norjalainen ja ruotsalainen Palestiinan solidaarisuusjärjestö.

JVP:n johtaja Rebecca Vilkomerson, jolla on sukulaisia Israelissa, kertoi, ettei hän voi enää jatkossa matkustaa maahan. Eniten päätöksestä kärsivät silti palestiinalaiset, hän muistutti järjestön verkkosivuilla julkaistussa tekstissä. Esimerkiksi israelilaisen kanssa naimisissa olevat palestiinalaiset voivat joutua vaikeuksiin.

”Israelin hallitus on selvästikin hyvin tietoinen kasvavasta juutalaisten ja muiden ihmisten tuesta BDS-liikkeelle ja pyrkii häiritsemään meitä ja hiljentämään meidät. Se ei tule toimimaan”, hän kirjoitti.

Listan koostaminen perustuu lakiin, joka hyväksyttiin Israelissa viime maaliskuussa. Sen mukaan boikottien edistäjien maahantulo kielletään, mutta tätä ennen selkeää listaa ei ollut julkaistu. New York Times -lehden mukaan uusi lista tulee voimaan maaliskuun alussa.

Israel ja Palestiina sananvapausaktivismikansalaisyhteiskuntakonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Barkanin teollisuusvyöhyke Länsirannalla
Israelin laittomassa siirtokunnassa sijaitseva Barkanin teollisuusvyöhyke kuuluu miehitetyn Länsirannan suurimpiin. Siellä työskentelee tuhansia palestiinalaisia, monet polkupalkalla.
(Kuva:
Teija Laakso
)

Israelin siirtokuntabisnes pyörii palestiinalaisella työvoimalla – ”vaihtoehtona on jättää perhe ruokkimatta”

Maailma.net vieraili miehitetyllä Länsirannalla, jossa tuhannet palestiinalaiset työskentelevät Israelin laittomissa siirtokunnissa. Valtavat teollisuusvyöhykkeet tuovat kipeästi kaivattuja tuloja palestiinalaisille, mutta samalla miehitys syvenee ja alueen oma talous kärsii.
Palestiinalaisnuoria Ramallah'ssa.
Moni palestiinalaisnuori uskoo rauhanomaiseen vastarintaan. Takana (vas.): Tahani Shahateet, Yasmeen Enaya, Narmeen Amori ja Yasmeen Omari. Edessä (vas.): Isra' Zbeidi, Sumud Mtaer, Faten Shadeed ja Wael Amro.
(Kuva:
Teija Laakso
)

”Aiemmin ajattelin, että rauha on heikkoja varten”

Palestiinalaisnuoret ovat viime vuosina päässeet kansainvälisiin otsikoihin lähinnä surullisten puukkoiskujen takia. Moni kuitenkin tekee työtä myös rauhan puolesta.
Palestiinalaisia istumamielenosoituksessa Ramallah'ssa.
Palestiinalaiset osoittivat tukensa nälkälakkolaisille toukokuun alussa Ramallah'ssa, Palestiinalaisalueen hallinnollisessa pääkaupungissa.
(Kuva:
Olli Koikkalainen
)

Palestiinalaisvangit nälkälakossa jo toista kuukautta

YK on huolissaan palestiinalaisvankien oikeuksien toteutumisesta. Länsirannalla vankeja tuetaan hiljaisissa mielenosoituksissa.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.