Uutiset Israel ja Palestiina

Israel julkisti ulkomaisten kansalaisjärjestöjen mustan listan – boikottiliikkeen kannattajilta kielletään maahantulo

Israel on ilmoittanut kieltävänsä maahantulon 20 ulkomaiselta järjestöltä, jotka kannattavat siihen kohdistuvaa boikottiliikettä.
Israelin lippu
Israel julkisti järjestöjen mustan listan. (Kuva: Ishai Parasol / CC BY-SA 2.0)

Israel on julkaissut niin sanotun mustan listan 20 ulkomaisesta järjestöstä, joiden aktivistien maahantulo on jatkossa kielletty. Listan järjestöt kannattavat sen mukaan BDS-liikettä, joka ajaa Israelin boikotointia.

”Nämä ihmiset yrittävät hyväksikäyttää lakiamme ja vieraanvaraisuuttamme toimiakseen Israelia vastaan ja halventaakseen maata. Toimin tätä vastaan kaikin mahdollisin keinoin”, sanoi sisäministeri Arye Dery israelilaisen Haaretz-lehden mukaan.

BDS-liike ajaa kansainvälistä boikottia, jotta Israel lopettaisi Palestiinalaisalueen miehityksen ja ryhtyisi noudattamaan kansainvälisiä lakeja.

Sunnuntaina julkaistulla listalla on monia BDS-liikkeen alajärjestöjä mutta myös esimerkiksi brittiläinen köyhyyden vastainen ihmisoikeusjärjestö War on Want sekä aikoinaan Nobelilla natsien uhrien auttamisesta palkittu yhdysvaltalainen kveekarijärjestö American Friends Service Committee. Listalla on myös yhdysvaltalainen juutalaisten vasemmistolainen rauhanjärjestö Jewish Voice for Peace (JVP), käy ilmi Haaretzin julkaisemasta listasta. Listalla on myös norjalainen ja ruotsalainen Palestiinan solidaarisuusjärjestö.

JVP:n johtaja Rebecca Vilkomerson, jolla on sukulaisia Israelissa, kertoi, ettei hän voi enää jatkossa matkustaa maahan. Eniten päätöksestä kärsivät silti palestiinalaiset, hän muistutti järjestön verkkosivuilla julkaistussa tekstissä. Esimerkiksi israelilaisen kanssa naimisissa olevat palestiinalaiset voivat joutua vaikeuksiin.

”Israelin hallitus on selvästikin hyvin tietoinen kasvavasta juutalaisten ja muiden ihmisten tuesta BDS-liikkeelle ja pyrkii häiritsemään meitä ja hiljentämään meidät. Se ei tule toimimaan”, hän kirjoitti.

Listan koostaminen perustuu lakiin, joka hyväksyttiin Israelissa viime maaliskuussa. Sen mukaan boikottien edistäjien maahantulo kielletään, mutta tätä ennen selkeää listaa ei ollut julkaistu. New York Times -lehden mukaan uusi lista tulee voimaan maaliskuun alussa.

Israel ja Palestiina sananvapausaktivismikansalaisyhteiskuntakonflikti IsraelPalestiina

Lue myös

Palestiinan lippu

Ihmisoikeusjärjestöt: Gazan ampumiset rikkoivat kansainvälistä oikeutta

Israel avasi tulen mielenosoittajia vastaan viime perjantain mielenosoituksessa. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tapahtumat olivat ennalta arvattavissa.
Mielenosoittajia Ahed Livre -kylttien kanssa

Sotilaita läpsineelle palestiinalaisteinille 8 kuukauden vankeusrangaistus

17-vuotiaan Ahed Tamimin oikeudenkäynti on herättänyt pahennusta ympäri maailman. Israelilainen ihmisoikeusjärjestö B'tselem muistuttaa, että samanlainen kohtalo on sadoilla muilla palestiinalaislapsilla vuosittain.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.