Uutiset Terveys

Ilmansaasteet voivat lisätä ennenaikaisia synnytyksiä

Ilmansaasteiden tiedetään jo vaikuttavan esimerkiksi hengityselinsairauksiin, mutta uuden tutkimuksen mukaan ne voivat lisätä myös ennenaikaisten syntymien riskejä etenkin Aasian maissa.
Saasteet lisäävät ennenaikaisten syntymien riskiä muun muassa Kiinassa. (Kuva: V.T. Polywoda / CC BY-NC-ND 2.0)

Ilman pienhiukkasten terveysvaikutuksia on tutkittu paljon, mutta uuden tutkimuksen mukaan ne vaikuttavat myös muuten kuin suoraan hengitettynä. Tutkijoiden mukaan pienhiukkaset voivat vaikuttaa vauvaan jo kohdussa ja lisätä riskiä ennenaikaisiin syntymiin, jotka taas aiheuttavat lisää terveysongelmia.

Tukholman ympäristöinstituutin (SEI) ja sen kumppanien tekemien laskelmien mukaan vuoden 2010 ennenaikaisista synnytyksistä noin 18 prosenttia voidaan yhdistää pienhiukkasiin. Tämä tarkoittaa 2,7:ää miljoonaa synnytystä.

Ilmiö kurittaa etenkin Itä- ja Etelä-Aasiaa. Tutkijoiden mukaan ennenaikaisista pienhiukkasiin liitetyistä synnytyksistä miljoona tapahtui Intiassa ja puoli miljoonaa Kiinassa, joissa raskaana oleva kaupunkilaisnainen voi hengittää jopa kymmenen kertaa enemmän pienhiukkasia kuin vaikkapa Ranskan tai Englannin maaseudulla elävä. Myös joissakin Afrikan maissa luvut olivat korkeat, mikä johtuu todennäköisesti autiomaiden tomusta.

Tutkimukseen liittyy kuitenkin paljon epävarmuustekijöitä, sanoo tutkija Chris Malley SEI:n tiedotteessa. Ennenaikaisiin synnytyksiin liittyy paljon muitakin riskejä, kuten esimerkiksi ruuanlaitosta syntyvä savu.

Tutkijoiden mukaan ongelman ratkaisemiseksi on tärkeintä puuttua saasteiden lähteisiin. Kehitysmaissa niitä ovat esimerkiksi ruuanlaitto biomassapolttoaineilla, dieselajoneuvot ja muu liikenne sekä maatalousjätteen polttaminen. Oleellista on niihin kaikkiin puuttuminen.

"Kaupungissa ehkä vain puolet saasteista tulee kaupungin sisältä – loput tuo tuuli muualta. Tämä tarkoittaa, että usein tarvitaan alueellista yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi", muistuttaa tutkija Johan C.I. Kuylenstierna.

Terveys terveysympäristösaastuminen

Lue myös

Taloja ja tulvavettä Sambiassa
Likainen vesi ja huonot vessat levittävät koleraa helposti. Kuva Kanyamasta Sambiasta vuonna 2010.
(Kuva:
SuSanA Secretariat
/
CC BY 2.0
)

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.
Potilas sairaalasängyssä ja omainen Nepalissa
Lavantautia esiintyy etenkin köyhissä maissa. Kuvan 24-vuotias mies halvaantui taudin vuoksi ja oli sairaalassa maanjäristyksen ravistellessa Nepalia vuonna 2015.
(Kuva:
Jessica Lea
/
DFID
/
CC BY 2.0
)

WHO hyväksyi uuden lavantautirokotteen – voi estää lähes 90 prosenttia tapauksista

Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt uuden, aiempaa tehokkaamman lavantautirokotteen. Tautiin kuolee vuosittain yhä jopa 161 000 ihmistä.
Nainen, vauva ja hoitaja terveysklinikalla
Maailmanpankki ja WHO peräänkuuluttavat universaaleja terveyspalveluita. Astan Traoren verenpaine mitattiin Malin Bamakossa vuonna 2013.
(Kuva:
Dominic Chavez
/
World Bank Photo Collection
)

Raportti: Liian kalliit terveyspalvelut ajavat miljoonat köyhyyteen

Monet terveyspalvelut ovat yhä useampien saatavilla, mutta silti moni putoaa köyhyyteen liian korkeiden maksujen takia.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Rohingya-pakolaisia leirillä Bangladeshissa
Bangladeshiin on paennut satoja tuhansia rohingyoja. Kuva Kutupalongin leiriltä läheltä Cox's Bazarin kaupunkia.(Kuva: Russell Watkins / DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Rohingyojen paluu Myanmariin viivästyy

Rohingya-pakolaisten palauttamisen Myanmariin piti alkaa tänään, mutta Bangladesh on lykännyt prosessia. Rohingyojen ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan monen asian pitää vielä muuttua, ennen kuin he voivat palata.
Naisia ja lapsia terveysklinikan odotushuoneessa
Taloustieteilijät suhtautuvat kriittisesti yksityisen sektorin rooliin terveyspalveluiden tuottajana. Kuvassa Foune Kouyate lapsensa Kadidia Goulibalyn kanssa rokotejonossa terveysklinikalla Malin Bamakossa.(Kuva: Dominic Chavez / World Bank / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha hämmentää maailman sotesoppaa

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyö terveydenhuollossa ei kestä kriittistä tarkastelua. Malli vaarantaa YK:n kehitystavoitteiden keskeiset periaatteet, kirjoittavat taloustieteilijät Jomo Kwame Sundaram ja Anis Chowdhury.
Rakennustyöläinen työmaalla Liberiassa
Kunnon työtä on yhä vaikea löytää, sanoo ILO. Kuvassa rakennustyöläinen ebolahoitoyksikön työmaalla Liberian Monroviassa vuonna 2014.(Kuva: Morgana Wingard / UNDP)

Raportti: Yli 300 miljoonaa työntekijää elää äärimmäisessä köyhyydessä

Työ ei aina tuo toimeentuloa, osoittaa Kansainvälisen työjärjestön tuore raportti.