Uutiset Terveys

Ilmansaasteet voivat lisätä ennenaikaisia synnytyksiä

Ilmansaasteiden tiedetään jo vaikuttavan esimerkiksi hengityselinsairauksiin, mutta uuden tutkimuksen mukaan ne voivat lisätä myös ennenaikaisten syntymien riskejä etenkin Aasian maissa.
Saasteet lisäävät ennenaikaisten syntymien riskiä muun muassa Kiinassa. (Kuva: V.T. Polywoda / CC BY-NC-ND 2.0)

Ilman pienhiukkasten terveysvaikutuksia on tutkittu paljon, mutta uuden tutkimuksen mukaan ne vaikuttavat myös muuten kuin suoraan hengitettynä. Tutkijoiden mukaan pienhiukkaset voivat vaikuttaa vauvaan jo kohdussa ja lisätä riskiä ennenaikaisiin syntymiin, jotka taas aiheuttavat lisää terveysongelmia.

Tukholman ympäristöinstituutin (SEI) ja sen kumppanien tekemien laskelmien mukaan vuoden 2010 ennenaikaisista synnytyksistä noin 18 prosenttia voidaan yhdistää pienhiukkasiin. Tämä tarkoittaa 2,7:ää miljoonaa synnytystä.

Ilmiö kurittaa etenkin Itä- ja Etelä-Aasiaa. Tutkijoiden mukaan ennenaikaisista pienhiukkasiin liitetyistä synnytyksistä miljoona tapahtui Intiassa ja puoli miljoonaa Kiinassa, joissa raskaana oleva kaupunkilaisnainen voi hengittää jopa kymmenen kertaa enemmän pienhiukkasia kuin vaikkapa Ranskan tai Englannin maaseudulla elävä. Myös joissakin Afrikan maissa luvut olivat korkeat, mikä johtuu todennäköisesti autiomaiden tomusta.

Tutkimukseen liittyy kuitenkin paljon epävarmuustekijöitä, sanoo tutkija Chris Malley SEI:n tiedotteessa. Ennenaikaisiin synnytyksiin liittyy paljon muitakin riskejä, kuten esimerkiksi ruuanlaitosta syntyvä savu.

Tutkijoiden mukaan ongelman ratkaisemiseksi on tärkeintä puuttua saasteiden lähteisiin. Kehitysmaissa niitä ovat esimerkiksi ruuanlaitto biomassapolttoaineilla, dieselajoneuvot ja muu liikenne sekä maatalousjätteen polttaminen. Oleellista on niihin kaikkiin puuttuminen.

"Kaupungissa ehkä vain puolet saasteista tulee kaupungin sisältä – loput tuo tuuli muualta. Tämä tarkoittaa, että usein tarvitaan alueellista yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi", muistuttaa tutkija Johan C.I. Kuylenstierna.

Terveys terveysympäristösaastuminen

Lue myös

Suolaa astiassa

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.