Ihmisoikeusjärjestöt: Sudan ei ansaitse onnitteluita poliittisten vankien vapauttamisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ihmisoikeusjärjestöt: Sudan ei ansaitse onnitteluita poliittisten vankien vapauttamisesta

Sudanin presidentti lupasi tällä viikolla vapauttaa poliittiset vangit. Pidätyksiä ei olisi kuitenkaan pitänyt koskaan tapahtua, kritisoivat ihmisoikeusjärjestöt.

Sudanin presidentti Omar al-Bashir sotilaiden ympäröimänä, taustalla lentokone

Sudanin presidentti Omar al-Bashir lupasi tällä viikolla vapauttaa poliittisia vankeja. Kuva: Al Jazeera English / CC BY-SA 2.0.

Ihmisoikeusjärjestöt Amnesty International ja Human Rights Watch suhtautuvat varauksella Sudanin presidentin Omar al-Bashir tämänviikkoiseen ilmoitukseen, jonka mukaan maa vapauttaa kaikki poliittiset vangit.

”Toivotamme uutiset tervetulleeksi, mutta ei ole syytä pitää mielivaltaisesti pidätettyjen aktivistien vapautusta lahjana hallitukselta. Näitä pidätyksiä ei olisi koskaan pitänyt tapahtua. Hallitus ei ansaitse onnitteluja”, kritisoi Amnestyn Itä-Afrikan aluejohtaja Joan Nyanyuki tiedotteessa.

Oppositio järjesti tammikuussa Sudanissa mielenosoituksia, joissa protestoitiin muun muassa ruuan hinnan nousua vastaan. Satoja oppositioaktivisteja sekä ihmisoikeusaktivisteja on pidätetty mielenosoitusten yhteydessä ja pidetty vangittuna ilman syytettä.

Maan medioiden mukaan vapautuksen tarkoituksena on edistää ”rauhaa ja harmoniaa”, kertoo brittilehti The Guardian. Epäselvää kuitenkin on ollut, montako vankia vapautetaan ja keitä he ovat. Amnestyn mukaan ainakin 56 vankia on vapautettu.

Poliittisten aktivistien pidätyksillä ja muilla ihmisoikeusrikkomuksilla on Sudanissa pitkät perinteet. Ihmisoikeusjärjestöjen tutkimusten mukaan heitä pidetään kurjissa oloissa ilman syytteitä ja kidutetaan. Kansainvälinen rikostuomioistuin on etsintäkuuluttanut al-Bashirin Darfurin sodan aikaisista rikoksista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin (HRW) mukaan vapautusten ei pidäkään antaa hämätä, sillä niiden taustalla saattaakin olla presidentti al-Bashirin halu liennyttää kansainvälisiä kriitikkoja.  YK:n ihmisoikeusneuvoston asiantuntijan oli määrä vierailla maassa tällä viikolla. 

Viime vuonna maa myös onnistui pääsemään eroon Yhdysvaltain sanktioista tekemällä yhteistyötä terrorismin vastaisessa taistelussa ja lupaamalla hillitä sisällissotiaan. EU puolestaan on antanut sille rahaa satoja miljoonia euroja muuttoliikkeen suitsimiseen, huomauttaa HRW:n Afrikka-osaston tiimipäällikkö Jehanne Henry.

”Mikä tahansa al-Bashirin motivaatio onkin, hän ei ansaitse onnitteluja. Poliittisten vankien vapautus ei ole lahja tai poliittinen myönnytys, vaan ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen perusvelvoite”, hän kirjoittaa.

Hänen mukaansa nyt tärkeintä olisikin uudistaa radikaalisti Sudanin pahamaineiset tiedustelupalvelut.
 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia