Guatemalan intiaanitytöt muuttuvat näkyviksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Guatemalan intiaanitytöt muuttuvat näkyviksi

Yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö toteuttaa Guatemalan köyhissä intiaanikylissä hanketta, jonka tavoitteena on katkaista köyhyyden kierre.

"Pääsin peloistani, opin rakastamaan itseäni ja ymmärsin, että nainen voi tehdä kaiken, mitä haluaa", Hilda Tura, 12, kertoo.

Hän on mukana Avataan mahdollisuuksia -ohjelmassa, jota yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö toteuttaa Guatemalan köyhissä intiaanikylissä. Kohteena ovat 8-18-vuotiaat tytöt.

"Haluamme tehdä tytöistä näkyviä, jotta he oppivat liikkumaan julkisissa tiloissa eivätkä päättäjät voi enää sivuuttaa heitä", Population Council -järjestön työtä Guatemalassa johtava Alejandra Colom selvittää.

Vuonna 2004 alkaneen ohjelman tavoitteena on katkaista köyhyyden kierre ja vahvistaa Guatemalan tyttöjen roolia yhteisössään. Hanke on tavoittanut noin 4 000 tyttöä.

Kun tytöt saavat ystäviä ja tukea, heidän itsetuntonsa paranee. Tieto auttaa heitä suunnittelemaan elämäänsä, lykkäämään avioliittoa ja rajoittamaan lapsilukua, Colom listaa.

Intiaaninaisten osa huonoin

Guatemalan yli 14 miljoonasta asukkaasta puolet elää köyhyydessä. Kaikkein kurjimmassa asemassa ovat alkuperäiskansojen naiset. Eri lähteet ilmoittavat intiaanien osuudeksi väestöstä 40-60 prosenttia.

Guatemala johtaa teiniraskauksien tilastoa Latinalaisessa Amerikassa. Myös korkean äitiyskuolleisuuden uhreista valtaosa on intiaaninaisia.

YK:n väestörahaston tuoreen tilaston mukaan 15-49-vuotiaiden naisten keskimääräinen lapsiluku on Guatemalassa 3,8 ja muualla Latinalaisessa Amerikassa 2,2.

Guatemalassa mayakieliä puhuvista tytöistä vain 26 prosenttia käy peruskoulun loppuun. Intiaanipojilla osuus on 46 ja espanjankielisillä tytöillä 62 prosenttia, Maailmanpankin selvitys vuodelta 2009 paljastaa.

Vanhempien lupa kiven takana

"Kerromme teiniraskauksista, perhesuunnittelusta ja ihmiskehon kehityksestä, josta moni ei tiedä mitään", Avataan mahdollisuuksia -ohjelman ryhmänvetäjä Patricia Alva kertoo.

Vetäjiä etsitään kylistä ja heitä perehdytetään vuoden ajan ihmisoikeuksiin sekä terveys- ja koulutusasioihin.

Ennen ryhmän perustamista vetäjät tapaavat tyttöjen vanhemmat ja sopivat turvallisesta kokoontumispaikasta.

"On työn takana saada vanhempien lupa tyttöjen osallistumiselle. Se vaatii paljon selittämistä", Hermelinda Teleguario sanoo.

Noin puolet tytöistä jättää ryhmän taloudellisista syistä. "14-15-vuotiaana tyttöjen on alettava hankkia rahaa, koska vanhemmat lopettavat vaatteiden ostamisen heille. He menevät kotiapulaisiksi, torimyyjiksi tai muihin töihin. Silloin alkavat myös raskaudet", Teleguario kertoo.

Valtion tilaston mukaan tytöistä 97 prosenttia vältti raskauden aikana, jonka he olivat mukana ohjelmassa. Guatemalan tytöistä viidennes tulee raskaaksi 15-19-vuotiaana.

Guatemala

  • Valtio Keski-Amerikassa
  • Asukkaita 14,4 miljoonaa
  • Alle 1,25 dollarilla päivässä eläviä 11,7 %
  • Yli 15-vuotiaista lukutaitoisia 73,8 %
  • Sijoitus Inhimillisen kehityksen indeksissä 116/169

(Lähde: YK)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia